Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 17. marraskuuta 2011

Kielitaidottomat lääkärit

päivis: Kun on alettu jo tottua uutisiin valelääkäreistä, Keski-Uusimaa-lehti repäisee otsikon, jossa todetaan, että "kielitaidoton lääkäri ei kelpaa päivystykseen". Tuusulassa on muutama vuokralääkäri hyllytetty päivystystyöstä, koska kielitaito ja päivystyksen kiireinen työtahti ovat olleet toimimaton yhtälö. Uutinen ei kerro, ovatko kyseiset lääkärit kuitenkin voineet työskennellä normaalissa terveyskeskustyössä.

Tuntuu kyllä aika hurjalta, jos lääkärin kielitaito ei riitä ymmärtämään vastaanotolle tulleen potilaan puhetta. Siinä ei varmaan pahimmillaan ollan kaukana siitä, että potilaalla on vastassaan lääkäri, joka ymmärtää puhetta, mutta ei lääketiedettä. Olen kyllä itsekin kuullut juttuja, miten terveyskeskuslääkäri on ollut aivan eri planeetalla kuin potilas. Kyse on nimenomaan ollut lääkärin heikosta suomen kielen taidosta.

Samainen Keskari kirjoittaa terveysviranomaisen kannan olevan, että muissa maissa annettu lääkärikoulutus ei välttämättä vastaa suomalaisessa terveydenhuollossa tarvittavia taitoja. Minusta se on pötypuhetta. Voi olla että suomalainen terveyskeskuskulttuuri on erilainen kuin jossain toisessa maassa, mutta että lääketieteen opetus olisi jotenkin heikompaa. Se on jo vähän halpamainen väite. Tuo kielitaidottomuus sen sijaan on asia, josta olisi jo vuosikaudet voinut repiä otsikoita.

Ei kommentteja: