Olen nyt kirjoittanut kolme blogia älylaitteeni hyötykäytöstä ja voisin helposti jatkaa saman verran. Enkä olisi päässyt vielä viihdekäyttöön. Matkan varrella muutin suuntaa, joten en sinne enää pyrikään. Vaan mietin vanhempien ohjetta lapsille: "Älä tee sitä mitä äiti ja isä tekevät, vaan sitä minkä he sanovat olevan sinulle hyväksi."
Lapset kasvavat älylaitteiden kyllästämässä maailmassa. Jo taaperoikäiset näppäilevät tottuneesti kosketusnäyttöjä, ja älypuhelin on melkein jokaisen koululaisen kädessä ekaluokkalaisesta alkaen. Ilmiöstä keskustellaan usein huolestuneeseen sävyyn. Haittaavatko älylaitteet opiskelua ja keskittymistä? Miten käy sosiaalisten suhteiden ja niissä tarvittavien taitojen, kun elämä siirtyy yhä enemmän verkkoon? Voiko ruutujen äärellä varttua empaattiseksi ja mieleltään hyvinvoivaksi ihmiseksi?
Uuden teknologian käyttöönotto on arveluttanut ennenkin, eivätkä älylaitteisiin liittyvät pelot ole sinänsä uusi ilmiö. Kuinka todellisia nykyiset huolet älylaitteiden haitallisuudesta ovat? Näin todellisia ja näin me aikuiset siitä ajattelemme:
Perusopetuksen järjestäjien tulee päivittää omat koulujen järjestyssääntönsä lakimuutoksen mukaisesti elokuun alkuun mennessä. Muutos mahdollistaa laitteiden käytön rajoittamisen tai kieltämisen myös muuna kouluaikana. Tavoitteena on, että puhelimen häiritsevää käyttöä rajoittavat järjestyssäännöt tuovat oppitunneille työrauhaa sekä edistävät oppilaiden oppimista ja siihen keskittymistä.Opetushallitus suosittelee, että koulut kieltäisivät järjestyssäännöissään mobiililaitteet kokonaan myös ruokailun aikana ja rajoittaisivat tai kieltäisivät käytön välituntien ja siirtymien ajaksi sekä muuna opetuksettomana aikana.
– Lisäksi suosittelemme, että lasten puhelimet pysyvät poissa esiopetuksen ja sitä täydentävän varhaiskasvatuksen, aamu- ja iltapäivätoiminnan, kerhojen sekä harrastamisen Suomen malliin liittyvän toiminnan aikana. Puhelinta saisi käyttää tällöin vain henkilöstön luvalla. Rajoitusten ulottaminen koko koulupäivän ja myös sen jälkeisen toiminnan ajaksi vapauttaa aikaa muulle aktiivisemmalle tekemiselle, yksikön päällikkö, juristi Laura Francke sanoo.
Itselläni ei ole juurikaan kokemusta kuinka koulussa tulisi käyttäytyä. Sen edestä minulle on kertynyt omakohtaista tietoa kuinka koulussa välitunteineen ei tule käyttäytyä. Sillä kokemuksella ja yli ¾ vuosisadan iällä olen vankasti sitä mieltä, että aikuiset ajavat kännykkäkieltoineen ankarasti metsään. Huomenna kirjoitan jotain siitä mitä pitäisi tehdä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti