Valtionyhtiö Fortum myi siirtoverkkonsa 2,55 miljardilla eurolla vuonna 2014 kansainvälisten pääomasijoittajien ryhmittymälle. Fortumin aikoinaan ottamien lainojen keskikorko oli 3,6–4,7 prosenttia vuosina 2011–2013 ennen verkkojen myyntiä. Tilinpäätöksistä selviää sähkönsiirtoyhtiö Carunan maksama konsernin sisäisen, lähes miljardin euron lainan 8,5 prosentin korko. Se vaikutti jo vuonna 2016 erittäin suurelta.
Suomen sähköverkkojen kannalta kohtalokkaassa kokouksessa olivat paikalla Jyrki Katainen (kok), Päivi Räsänen (kd), Paavo Arhinmäki (vas), Lauri Ihalainen (sdp), Carl Haglund (rkp) sekä kaupan valmistelusta vastannut Pekka Haavisto (vih).
Fortum alkoi kuitenkin valmistella myyntiä yhtiön sisällä jo tammikuussa 2013, eli lähes vuosi ennen tuota kohtalokasta kokousta. Tuolloin valtion omistajaohjauksesta ja siten myös Fortumista vastaavana ministerinä toimi Heidi Hautala (vih). Hautalan tehtävä oli valvoa valtion omistamien yhtiöiden toimintaa. Joten Caruna-tapaus kuului kiistatta myös juuri omistajaohjaukselle, eli Hautalalle, vaikka hän erosikin kesken kauden.Sähköverkot ovat luonnollinen monopoli, eli palvelu, jota sen luonteen vuoksi asiakkaat eivät voi kilpailuttaa. Ei ole tarkoituksenmukaista tai kannattavaa rakentaa kahta rinnakkaista sähköverkkoa, joiden välillä käyttäjät eli sähkönkuluttajat voisivat valita.
Kansalaisille välttämättömien, luonnollisten monopolien pitäisi lähtökohtaisesti olla julkisessa omistuksessa. Sellaista monopolia ei pitäisi luovuttaa tahoille, jotka pyrkivät käyttämään monopoliasemaansa maksimaalisen voiton tavoitteluun. Näin pitäisi olla myös esimerkiksi maan- ja rautateiden osalta.
Carunakaupassa tehtiin toisin. Fortumin omistamat sähköverkot myytiin yhtiölle, jonka taustalla operoivat etupäässä ulkomaiset pääomasijoittajat. Erityisesti vastuun Caruna-kaupasta olisi pitänyt kantaa Fortumin omistajaohjauksesta vastannut ministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja energia-asioista vastannut ministeri Jan Vapaavuori (kok.). Myös silloinen pääministeri Jyrki Katainen (kok.) tuki ja puolusti voimakkaasti kauppaa. Mutta me kaikki tiedämme mitä Suomessa tarkoittaa poliitikon vastuu.
Silloinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) vastusti ainoana ministerinä kauppaa. Hän esitti talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa, ettei Fortumin strategista tehtävää muuteta ja näin myynnille anneta lupaa. Arhinmäki jäi kuitenkin yksin, kun muut puolueet jyräsivät läpi ministeri Haaviston esityksen.
Kymmenen vuotta olen maksanut sähkönsiirrosta Carunalle, jolle poliitikkojen hyväksymä lehmänkauppa on ollut kultakaivos. Sen lisäksi, että yhtiö käärii aika tavalla riihikuivaa rahaa taskuihinsa sisäisten lainojen korkoina, se tekee myös melkoisesti voittoa, kuten kuvankaapauksesta voimme lukea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti