Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 1. helmikuuta 2024

Suomalaisen alamittaisuuden pohjanoteeraus

Wikipedia sanoo Muumien luojasta Tove Janssonista muun muassa suunnilleen näin: "Vuodesta 1956 alkaen kuolemaansa 2001 saakka Janssonin elämänkumppani oli taidegraafikko Tuulikki Pietilä, joka oli myös Janssonin seuralainen Presidentinlinnan itsenäisyyspäiväjuhlissa vuonna 1992, ensimmäisenä samansukupuolisena parina." Tove kelpasi Muumeineen ja tapoineen suomalaisille, arvatenkin aikuisten mielestä myös lapsille.

Samaa ei voi sanoa Pekka Haaviston puolisosta Antonio Foresista, jota on varsinkin sosiaalisessa mediassa lyöty kirjaimelliesti kuin vierasta sikaa, onhan hän syntyjään Ecuadorista. Sen lisäksi häntä on käytetty lyömäaseena kertakaikkisen alamittaisella tavalla presidenttiehdokasta vastaan. Some vilisee Antoniosta ja Pekasta paljon sellaista, joiden vuoksi itseäni aidosti hävettää olla joskus suomalainen.

Joidenkin mukaan presidentin puoliso on kansakunnan äiti eikä suvaitsemattomuuteen mahdu, että siinä roolissa Antonio olisi kättelemässä Linnanjuhlien vieraita. Se kuitenkin sopisi hänelle aivan yhtä hyvin kuin Pertti Arajärvellekin. Nykyaikana näemme käteltävien joukossa nais- ja miespareja, mutta että kättelijöinä olisi kaksi miestä tai naista, menee joiltakin yli ymmärryksen. 

Valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta sanoo, että presidenttiehdokkaiden seksuaalisesta suuntautumista pitää edelleen voida käydä julkista keskustelua. Hänen mukaansa ehdokkaita koskevan keskustelun tulisi tapahtua heitä kunnioittaen ja arvostavasti. Seksuaalisuus on vain yksi ehdokkaiden piirre. Jos heidän yksityiselämäänsä läpivalaistaan muutenkin, ei mielestäni pitäisi olla minkäänlaisia tabuja, Ruostetsaari sanoo.

Olen tavannut Antonion kerran, pari, Pekan useamminkin. Sen verran joka tapauksessa, että voin kuvitella miltä tuntuu, kun julkisuus roimii oikein olan takaa, aivan toisin kuin Tove Janssonia. Antonion kohdalla syyksi kai riittää, että hän seisoo puolisonsa rinnalla.

Parissa, kolmissa vaaleissa on käytetty muotitermiä "tekninen äänestäminen". Se tarkoittaa esimerkiksi, että jos vasemmistolainen äänesti ensi kierroksella Pekkaa, se on teknistä äänestämistä. Siksi, että sillä pyritään estämään Persujen Halla-aho pääsy toiselle kierrokselle. Mutta jos joku muu vastaavasti äänesti Halla-ahoa, ettei Haavisto pääse toiselle kierrokselle, se ei ole teknistä äänestämistä 🤣🤣.

Niin tai näin, puolison käyttäminen lyömäaseena ehdokasta vastaan on jotain sellaista, jossa itsensä tai läheisensä puolustamiseen on vain hyvin rajalliset keinot. Joskus tuntuu, että julkisuuskin ruokkii tätä ilmiötä, jos sillä saadaan myytyä tai esille omaa tuotetta paremmin.

On Haavistosta tai Foresista mitä mieltä tahansa, luissani koen miten väärältä ja pahalta täytyy tuntua olla täysin tuntemattomien suomalaisen sylkykuppina ja jatkuvan julkisen ruoskinnan kohteena. Jos siinä vaiheessa jää maku, että osa heistä tulee liian iholle, eikä hänellä ole erilaisuuden sietämisestä saati hyväksymisestä hajuakaan, ymmärrän täysin. Senkin ymmärrän, että kansan rakastamalle Tove Janssonille olisi istunut Antonion kätteleminen tai käteltävänä oleminen mainiosti.

1 kommentti:

Tiina Hokkanen-Oja kirjoitti...

Asia on juuri noin, kuin kirjoitit. Toivon heille vilpittömästi kaikkea hyvää - myös presidenttiyttä, jos niin käy.