Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Biologiset kellot tikittävät Thaimaassa

päivis: Eilen kaupungilla käydessäni osui taas silmiin useampikin ikäihminen (mies), joka kädestä pitäen veti perässään nuorelta näyttävää thaikkunaista. Puolisoaan oletettavasti. Näihin parisuhteisiin, virallistettuihin tai avo-sellaisiin, täällä törmää, vaikka ei aina haluaisi.

Kun näitä näen, välillä tulee väkisinkin mieleen, että ymmärtääköhän tuo jo kaiken muun elämässään saanut mies, että pahimmillaan suhteen toinen osapuoli joutuu hyväksymään lapsettomuuden viettääkseen, varmastikin toivomaansa, taloudellisesti huoletonta elämää. Tai viettäisi ainakin siihen saakka, kunnes elättäjästä aika jättää.

Meillä Suomessa puhutaan paljon biologisesta kellosta, joka yhä useammalla pitkään opiskelleella tai uraputkeen hypänneellä naisella alkaa vääjäämättä tikittää tietyssä iässä. Tai kellä nyt ylipäätään alkaa. Ei tietysti kaikilla.

Joillakin ajatus lapsen saamisesta siirtyy niin myöhäiseksi, että kovasti toivottu perillinen ei enää otakaan tullakseen. Ei vaikka kokeiltaisiin kaikki lääketieteen kehittämät keinotkin.

Samat biologiset kellot tikittävät ihan varmasti myös Thaimaassa. Tuskinpa naiset täällä ovat sen hedelmällisempiä kuin Suomessa. Eivätkä kaikki morsiamet ole jo valmiiksi äitejä, vaikka usein kuulee kerrottavan, että naisella kuin naisella on siellä kotikylällä jo pari tenavaa jonkun aikaisemman miehen kanssa hankittuina.

Kuvan ihmiset varsinkaan eivät liity mitenkään tähän tekstiin.
Kun meillä Suomessa tahaton lapsettomuus pääsääntöisesti tarkoittaa pareja, jotka eivät ole onnistuneet saamaan lasta, Thaimaassa se saattaa hyvinkin tarkoittaa vain parin toista osapuolta, naista. Farangi-mies kun voi jo olla monen lapsen isä ja siinä sivussa lukuisten lastenlasten isoisä. Mitäpä siihen enää uusi lapsia lähtisi panemaan alulle ja hämmentämään perinnön jakoa.

Minulla ei tietysti ole mitään faktatietoa siitä, miten suuri osa näistä ikämiesten taluteltaviksi ryhtyneistä naisista on lapsettomia, mutta kenties toivoisivat olevansa äitejä. Ehkä se olisi hyvä tutkimusaihe, mutta ketä nyt sellainen kiinnostaa. Olisihan se tietysti siksikin mukava tietää, etten ihan omasta päästäni lähtisi ketään miestä syyllistämään.

Aiheesta en ole kuitenkaan kuullut kenenkään keskustelevan tai kirjoittelevan minnekään, joten ehkä tämä voisi toimia jonkinlaisena pään avauksena. Tai sitten vain turhaan huutelen taas tuuleen.

Ei kommentteja: