Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Näiden henkilökohtaisten visioiden eteen teen Tuusulassa töitä, osa 3

jormas: Jos esimerkiksi pääkaupunkiseutuun tutustuva matkailija, ulkomaalainen tai suomalaisen haluaa yöpyä caravan- tai campingalueella, kohtuullisten joukkoliikenneyhteyksiä päässä, on hänen Helsingin Meri-Rastelaa lukuunottamatta mentävä kohtalaisen kauas. Heti ei tule edes mieleen mistä sellainen löytyisi.
Siihen lääkkeeseen perustellun vastauksen antaisi Tuusulan Hyrylä. Urheilukeskuksen ja Rykmentinpuiston välissä on tarkoitukseen mainio alue. Suojeltu Olympiakasarmin rakennus voisi olla esimerkiksi klubi- ja huoltorakennus, mutta myös paljon muuta mahdollisine yöpymishuoneineen.
Sen vieressä, puretun lämpövoimalan tontilla olisi hyvä paikka kesäteatterille sekä esiintymis- ja tanssilavalle. Olisi katsomorinteetkin valmiina, sillä Montturock ei voi jatkaa nykyisessä paikassa kovinkaan kauaa. Jos ylipäätään jatkuu missään. Esiintymislava voisi olla pyörivä tai ainakin kääntyvä. Jos sen ympärille rakentuisi laudasta tai vastaavasta tanssilattia, jonka peittäisi sateen varalta kangaskatokselta, istuisi kokonaisuus oivalla tavalla maisemiin. Kun kohde olisi välittömästi Urbaani-Campingin vieressä, se myös säästyisi tihutöiltä. Alue on kävelymatkan päässä Tuusulantieltä ja linja-autoasemalta, joten........?

Jos Camping olisi 100 matkailuajoneuvo-paikkainen, telttapaikat sekä tulevaisuudessa mökit lisänä ja käyttöaste olisi läpi vuoden 50 %, niin se on vähintään 40 000 kävijää vuodessa. Se hyödyntäisi monia seudun yrittäjiä ja palvelujen monipuolistumisen myötä kaikkia seutukunnan asukkaita.

Helsinkiin tulevan caravaanarin ainut vaihtoehto julkisten liikennevälineiden välittämössä läheisyydessä ei olisikaan enää Rastila, vaan lisänä olisi Hyrylä. Mikä olisi matkailijan piipahtaa päiväseltään Helsingissä, tutustua Hyrylän ympäristön luontoon, Rantatien kulttuuritarjontaan, Tuusulan Urheilukeskukseen palveluineen, käydä kaupoilla ja istahtaa iltasella paikalliseen ravintolaan?

Kun saisimme pään kunnolla auki matkailulle, elävöittäisi se Hyrylää monin tavoin. Aivan oma lukunsa on Hyrylän seudun lähes ainutlaatuinen venäläinen historia. Ei olisi kovinkaan vaikea saada bussilasteittain turisteja tutustumaan vanhaan venäläisten lasten lastenkotiin, kasarmirakennuksiin, entiseen ortodoksipappilaan, kulttuuritarjontaan laajemminkin jne. Metsän siimeksessä voi vielä aistia vanhaa ortodoksihautausmaata sekä kuunnella, että tällä ja tällä paikalla oli yksi Suomen kauneimmista ortodoksikirkoista. Sen historia purettuine kellotabuleineen ja ilmatorjuntatykkeineen on kuulemisen arvoista kaikille Tuusulan historiasta kiinnostuneille. Olen eräänkin kerran etsinyt kirkosta kuvaa sinne sijoitettuine tykkeineen.


Ei kommentteja: