Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 11. syyskuuta 2017

Näiden henkilökohtaisten visioiden eteen teen Tuusulassa töitä, osa 2

jormas: Tuusulan kulman läpi kulkee Helsingin Rautatieasemalta lähtevä Seitsemän veljeksen vaellusreitti. Kiersimme sen ja kirjoitimme kokemastamme blogisarjan.

Tuusulan infosivut sanovat reitistä olemattoman vähän: "Maakunnallinen Seitsemän veljeksen vaellusreitti kulkee Helsingistä Vantaan ja Tuusulan kautta Nurmijärvelle ja edelleen Hyvinkäälle. Aleksis Kiven luoman veljessarjan mukaan nimetty 80 kilometrinen retkipolku tarjoaa lähiseudun asukkaille lähellä sijaitsevan ulkoilureitin. Tuusulassa olevaa vanhaa reittiosuutta ei ole koskaan kiinteästi merkitty maastoon, jonka vuoksi sen käyttö on ollut käytännössä olematonta. Vanha linjaus jää osittain myös kiviainesten ottoalueelle."

Mutta toisin on Helsingin, Vantaan ja Nurmijärven laita, jossa reitti on merkitty erinomaisesti. Siellä pyöräilijöillekin tarkoitettu reitti käy Aleksis Kiven syntymäkodilla kuten myös Taaborinvuorella. Helsingin läpi kuljetaan koko Keskuspuisto aina Vantaalle saakka. Jonka läpi kuljetaan kevyenliikenteen väyliä. Mutta kun tullaan Tuusulaan, on edessä "ei mitään". Ja sielläkin missä sen pitäisi kulkea ei osin ole polun polkua eikä merkin merkkiä. Vaan kuljetaan kaukana kaikesta. Varsinkin Aleksis Kivestä ja Seitsemästä veljeksestä.

Mukaan eivät ole päässeet Aleksis Kiven Metsänpoika-patsas Hyrylän Jääkärinpuistossa, eivät Seitsemän veljesten mukaan nimettyjen kerrostalojen seinässä oleva kuvan reliefi, ei Aleksis Kiven hauta Tuusulan kirkon pihamaalla eikä Aleksin kuolinmökki Rantatiellä.

Seitsemän veljeksen vaellusreittiin pitäisi ehdottomasti saada lisäys tai peräti muutos. Vaikka nimeltään Aleksis Kiven kierros, joka kulkisi Vantaalta Myllykylän ja Ruotsinkylän Metsäntutkimuslaitoksen ainutlaatuisten koemetsien läpi. Sieltä tultaisiin Urheilukeskuksen kautta Hyrylän keskustaan ja Rantatielle. Valtakunnallisesti merkittävän kulttuuritarjonnan lisäksi löytyisi yön yli yöpymiselle Onnela saunamaailmoineen, Krapi ja Gustavelund. Edullisempaa yöpymistä kaipaaville olisi tarjolla vaikkapa Sulan hotelli. Jossa senkin lähimaisemissa oli aikoinaan Aleksis Kiven patsas.

Rantatietä myöten reitti voisi kiertää vaikka koko Tuusulanjärven. Matkaa Helsingistä Aleksis Kiven historian lähteille Tuusulaan tulee 40 kilometrin molemmin puolin, joka on pyöräilijälle, sähköavusteiset pyörät mukaan lukien oiva päivämatka.

Tarvitaan markkinointia aasialaisille, mutta myös muille turisteille, sillä muutaman vuoden sisällä Helsingissä kaupunkipyörien rinnalle tulevat yleisemminkin vuokrattavat sähköpolkupyörät. Tuusulassa on matkailulle "tuhannen taalan paikka". Josta aivan oleellinen palanen on Hyrylän venäläinen historia. Tämän eteen teen tulevina vuosina töitä. Mutta muutakin kunnan luottamushenkilöpuuhastelua on mielessäni, joista kirjoitan ehkä ylihuomenna.

Ei kommentteja: