Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Lukukokemuksia

päivis: Ajoimme tänään Smartilla Turkuun, jossa olimme varanneet suurehkon hytin Laivahostel Borealta. Borea eli Bore on perinteikäs laiva, joka on nähnyt maailmaa ja kulkenut muun muassa Välimerellä Kristina Regina -nimisenä. Laivaa on käytetty myös asuntolaivana esimerkiksi Algeriassa. Turun Aurajoessa alus on ollut jo useamman vuoden museo-, hotelli- ja ravintola-aluksena.

Bore on takimmainen laiva. Etualalla on
Karjala-niminen sota-alus.
Borella mieleeni muistui kiva lukukokemus nimeltä Vanhan rouvan lokikirja. Sen kirjoittanut Kyllikki Villa matkusti vuosikymmenten ajan rahtilaivoilla tehden samalla käännöstöitä. Näillä matkoilla syntyneistä päiväkirjoista on julkaistu ainakin kaksi kirjaa, joista Äidin lokikirjaa en olekaan vielä lukenut. Kirjan on Villan kuoleman jälkeen toimittanut hänen tyttärensä Saara Villa, joka lapsena risteili äitinsä mukana pitkin maailman meriä.

Valitsemamme hytti sijaitsee laivan viidennellä kannella. Hytissä on kaksi ikkunaa, jotka aukeavat Aurajoen suuntaan. Vastarannalla on metsää ja kalliorinnettä. Olen Kyllikki Villan Vanhan rouvan lokikirjaa lukiessani kuvitellut minkälaisissa hyteissä hän on matkustanut. Ehkä hänellä on ollut käytössään joku samankaltainen hytti kuin tämä.

Toinen lukukokemus, joka liittyy tähän pikkuretkeemme, on e-kirja. Olen aikaisemmin lukenut pari e-kirjaa Thaimaasta ostamaltani tabletilta. Alkuun vieroksuin koko sähköisen kirjan lukemista, mutta nyt olen tottunut siihen. Sitä paitsi sähköistä kirjaa voi lukea vaikka pimeässä. Aika usein hotelleissa on yöpöydällä lamppu, joka ei riitä valaisemaan tavallisen kirjan sivuja. Joskus yöpöydällä ei ole ollenkaan valoa. Tai ei ole edes yöpöytää. Lukeminen onnistuu usein vain otsalampun avulla.

Tätä retkeämme varten ostin Elisa-kirjoilta Pirjo Hassisen parin vuoden takaisen romaanin nimeltä Sauna Paradis, jonka lataamisessa omalle koneelleni oli hieman ongelmia. Jorma sen kuitenkin sai ladattua ja seuraavaksi varmaan alan syventyä Hassisen tekstiin. Laiturissa ollessa laiva ei edes keiku, joten lukeminen varmasti onnistuu. Ellen sitten nukahda kesken kaiken. Niin käy usein.

Ei kommentteja: