Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 5. helmikuuta 2016

Suurlähettiläs kävi kylässä

päivis: Pattayalla oleskelevat suomalaiset valittavat silloin tällöin, että Suomen suurlähetystö on liian kaukana ja hankalan matkan päässä, kun siellä joskus joutuu asioimaan. Siksi tänne on toivottu toimipistettä, joka olisi ainakin silloin tällöin auki. Muistelen, että viimeksi Ulkosuomalaisparlamentissakin lähetystöpalveluiden saatavuudesta puhuttiin erityisesti passien uusimisten yhteydessä. Silloin tosin keskustelua käytiin koskien koko maailmaa. Asia on varmasti pitkälti rahasta kiinni.

Sivutoimipisteen avaamista koskeva toive ei ainakaan minun korviini kantautunut, kun Suomen Thaimaan suurlähetystön väki kävi torstaina jokavuotisella vierailullaan eli "tiedonkeruumatkalla" Pattayalla. Monenlaista muuta puhuttavaa ja sydämellään olevaa asiaa suomalaisilla kuitenkin oli. Saatiinhan luoksemme vieraiksi suurlähettiläs Kirsti Westphalen, konsuli Raimo Pahkasalo ja thaimaalaisten viisumiasioista vastaava Ville Valo. Lisäksi tapaamisessa olivat läsnä myös Thaimaassa toimiva suomalainen pappi, Jyrki Markkanen, ja erityisesti paikallisissa laki- ja viisumiasioissa suomalaisia palveleva Hanslankari eli Jouni Ollila.


Tietääkseni ensimmäistä kertaa suurlähetystön vierailu toteutettiin Pattaya Suomi-Seuran tiloissa. Hyvin mahtui lähes 170 hengen porukka jopa pöytien ääreen, kun thaimaalaiseen tapaan tarvittavaa tilaa laajennettiin Soi Welcomen kadulle saakka.

Kirsti Westphalen hieman harmitteli omassa puheenvuorossaan sotilasvallan vaikutusta Suomen ja Thaimaan suhteisiin. EU-käytännön mukaisesti esimerkiksi ministerivierailuja ei Suomesta tehdä lainkaan, koska demokraattisia vaaleja ei Thaimaassa ole järjestetty. Vaaleja joudutaan odottamaan ainakin ensi vuoteen, mahdollisesti vuoteen 2018 saakka. Yhteyksien ei kuitenkaan toivoisi täysin hiipuvan, sillä suomalaisilla yrityksillä olisi Westphalenin mielestä paljon annettavaa Thaimaalle esimerkiksi teknologiaratkaisujen muodossa.

Jouni Ollila (vas.), Jyrki Markkanen, Kirsti Westphalen ja Ville Valo kuulolla.
Sotilasvallan aikana Thaimaan talous on hiipunut. Westphalen arveli, ettei talouden osaaminen ole sotilaiden vahvinta aluetta. Hyvänä suurlähettiläs piti kuitenkin sitä, että maan sisäinen tilanne on rauhoittunut. Väkivaltaa ei ole ilmennyt. Elokuinen tuhoisa pommi-isku Bangkokissa on asia erikseen.

Konsuli Raimo Pahkasalo kertoi, että Bangkokin-suurlähetystö on yksi vilkkaimmista konsulipisteistämme. Hän valotti puheessaan arjen työtä, johon kuuluu muun muassa monenlaisiin ongelmiin joutuneiden suomalaisten tapaaminen ja mahdollisuuksien mukaan auttaminen. Pahkasalo huomautti, että jostain syystä moniongelmaisten suomalaisten määrä on Thaimaassa kasvanut. Hän muistutti myös, että yhteisöllisyyden merkitys on ulkomaillakin suuri. Thaimaassa elävien suomalaisten yksinäisyys on yksi asia, johon konsulikin usein törmää työssään. Työpisteensä ulkopuolella Pahkasalo tapaa suomalaisia muun muassa sairaaloissa ja vankiloissa.
Konsuli Raimo Pahkasalo kantoi huolta muun muassa suomalaisten
moniongelmaisten määrän lisääntymisestä Thaimaassa.
Raimo Pahkasalo kehotti Thaimaassa oleskelevia suomalaisia pitämään viisumiasiansa kunnossa. Tällä hetkellä hänen mukaansa maan karkotuskeskuksessa ei oleskele yhtään suomalaista, mutta kandidaatteja on silti näköpiirissä.

Myös Jouni Ollilan viesti suurlähetystön tapaamiseen osallistuville oli, että viisumiasiat kannattaa pitää kunnossa. Viisumeista on olemassa monenlaisia käsityksiä, mutta niin on käytäntöjäkin, miten maassa oleskeluaan voi tarpeen mukaan jatkaa. Pahkasalon mainitseman karkotuskeskuksen välttää, kun ottaa selvän asioista. Ilman viisumia Thaimaassa voi oleskella 30 vuorokautta, mutta jos perillä tulee houkutus jatkaa oleskelua, siihen on paikan päällä mahdollisuus hakea Immigrationista maksua vastaan 30 vuorokautta lisäaikaa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni tilaisuudessa esitettiin suurlähettiläälle kysymys kuinka kunniakonsulin saaminen Pattayalle edistyy johon suurlähettiläs Kirsti Westphalen antoi varsin kattavan ja toivoa antavan vastauksen! Eräällä keskustelupalstalla siitä kirjoitetaan mm näin "Itseäni kiinnosti lähinnä kunniakonsuli asian edistyminen ja se kuulemma edistyy, nyt odotellaan Thaimaan hallituksen hyväksyntää ja kunniakonsuli voidaan sen jälkeen julistaa ja myös paikka missä hänet tapaa tarvittaessa. Tuohan se hiukan helpotusta esim tulotodistusten leimauttamiseen kun ei tarvi enää mennä pääkallo paikalle sitä tekemään ja muita pienempiä asioita voi siellä hoitaa. Passin esim. voi noutaa sieltä, toki nytkin se toivomuksesta voidaan toimittaa Ruotsin konsulaattiin täällä Pattayalla."

For life kirjoitti...

Juuri näin. On kuitenkin syytä erottaa toisistaan kunniakonsuli ja konsulaatti.