Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 28. elokuuta 2015

Onko Viro Viro ja Suomi Suomi?

jormas: Huomaan, että melkein mistä tahansa saa aiheen kirjoittaa ja olla eri mieltä.

Yksi kansan kestosuosikki tai -aihe on eteläisen naapurimaamme nimi, joka suomeksi on Viro ja viroksi Eesti Vabariik. Ne suomalaiset, jotka tietävät kaiken, ovat sitä mieltä, että se ei olekaan Viro vaan Eesti. Perusteluna kuulee, että Viro on vain yksi maakunta ja eiväthän virolaisetkaan sano maataan Viroksi. Nämä suomalaiset oletettavasti ajattelevat, että virolaiset asuvat Eestissä eivätkä Virossa. Tai ehkä heidän mielestään ei ole lainkaan virolaisia vaan on vain eestiläisiä.

Pistämätöntä logiikkaa, sillä samaa porua ei nouse läntisestä naapuristamme. Vaan Ruotsi on Ruotsi, vaikka sekin on sanana tarkoittanut Roslagenin aluetta nykyisen Ruotsin itärannikolla. Meille joillekin istuu siis logiikka, että Ruotsi on suomeksi Ruotsi ja ruotsiksi Sverige. Mutta Viro ei ole suomeksi Viro ja viroksi Eesti. Heille on siis olemassa vain Eesti, jossa asuu eestiläisiä, jotka puhuvat eestin kieltä.

Mutta entäpä sitten Suomi? Onko Suomi Suomi vai jotakin muuta, sillä alkujaan sanalla on tarkoitettu osaa läntisestä Suomesta? Nykyisin se lienee aiueeltaan suunnilleen Varsinais-Suomi. Ruotsiksi Egentliga Finland. Ovatko siis varsinaisia suomalaisia vain he, jotka asuvat Varsinais-Suomessa ja me muut olemme sinne päin tai suunnilleen suomalaisia tai jotakin aivan muita?

Koska Suomi jossain määrin on kolmekielinen maa, jossa saamellakin on virallinen asemansa, niin yritin etsiä mitähän Suomi mahtaa olla saamenkielellä. En löytänyt, mutta vahvistusta tyhjälle erimielisyydelle löytyy senkin kielen taitajista. Lukaiskaapa tästä alta klikkaamalla pätkä: http://keskustelu.suomi24.fi/t/1595236/saame-suomi-saame-sanastoa-netissa.

Ei kommentteja: