Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 13. syyskuuta 2013

Hohoi kolmannen sektorin päihdetyö!!

jormas. Eilisen päivän Keski-Uusimaasta huomasin, että Esperi Care Oy https://www.esperi.fi/ on hankkinut Uudenmaan Tukitupa Oy:n http://www.uudenmaantukitupa.fi/ koko osakekannan. Tukitupa olikin kasvanut muutamassa vuodessa yli kahden miljoonan euron ja 20 työntekijän oivaksi toimijaksi. Lehden mukaan Esperi jatkaa kasvustrategiaansa ja laajentaa  palvelutarjontaansa kevyemmin tuettuun palveluun.

Vaan miksi kirjoitan tästä? Siksi, että Uudenmaan Tukituvan perusti Sininauhasäätiöön aikoinaan palkkaamani oiva työntekijä, joka nyt siis myi yrityksensä. Osin omistaja, joka taisi tulla meille  suoraan koulun penkiltä, hankki siis oppinsa Sininauhasäätiöstä. Mutta koska asiakas on tärkein, osaan tästäkin iloita.

Kun Sininauhaliitto ei juurikaan päihdetyön palveluita yhteiskunnalle myy, niin eihän asian esille nostaminen tai ylipäätään yrityskaupat taida sitä paljoa liikuttaa. Pitäisi kyllä, sillä sen jäsenjärjestöissä moni voi todella huonosti, joskin hyvinvoiviakin on. Sitä paitsi se mainostaa itseään "edunvalvojana". Edunvalvontaviesti ei tosin minulle koskaan ole oikein niin sanotusti auennut.

Ilman kasvua tai erittäin tarkkaan harkittua kohderyhmää ja palvelua, perii järjestön tai ylipäätään palveluiden tuottajan hukka. Tämä pitäisi oivaltaa. Sen oivaltaa tänä päivänä yksityinen, yhtiöpohjainen palveluntuottaja, mutta mitä tekee kolmas sektori? Nukkuuko se liikaa Ruususen unta? Mutta taas toisaalta voihan palata vapaaehtoistyön juurille AA:n lailla, jossa ei rahalla saa ostaa mitään. Ei viinaa eikä raitista päivää. Juurille paluusta ja sieltä uuden alun hakemisesta en olisi pahoillani lainkaan, sillä näin tekee ja toimii muun muassa Elämän tähden ry.

Mutta kaikki eivät ajattele näin. Kun Sininauhakonsernille tarjoutui jokunen vuosi sitten mahdollisuus hankkia kokonaan omistukseensa osin omistamastamansa SiniVida Oy, niin ostiko se sen tai tarjosiko edes ostamisen mahdollisuutta jäsenjärjestöille? Ei tarjonnut, vaan Sininauha myi osuutensa MediVida Oy:lle, joka oli ja on Sininauhasäätiön ja -liiton jäsenjärjestöjen yksi kilpailijoista.

Ole mukava ihmisille, kun olet matkalla ylös, sillä he tulevat uudelleen vastaan, kun olet matkalla alas. Tuumailen, että tulikohan oltua Sininauhasäätiötä ylös hyvän jengin kanssa roudatessani tarpeeksi mukava muille, sillä edessä voi olla tiukat paikat, jyrkät kaarteet ja ystävät vähissä. Ystäviä tarvitaan varsinkin silloin, jos edessä on myötämäen sijaan alamäki.

Ei kommentteja: