Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 17. syyskuuta 2012

Thaimaan Pattaya tai oikeastaan Jomtien

jormas: päivis kirjoitti, että olemme Tuusulan kirjastojen käyttäjiä, joka pitääkin paikkansa. Aamun Keski-Uusimaasta luin, että kuntamme kirjastot ovat tänään suljettuina koulutuspäivän vuoksi.
Pisti ajattelemaan. Lähikauppamme on Lahelassa sijaitseva K-kauppa, joka on avoinna vuoden lähes jokaisena paivänä sunnuntait mukaan luettuna aamusta iltamyöhään.
Miltä tuntuisi sen ovessa lappu, että kauppa on tänään suljettu koulutuspäivän vuoksi. Onko ero siinä, että kaupan väkeä voidaan kouluttaa porrastetusti tai ei kouluteta lainkaan, mutta kirjaston osalta näin ei voida toimia?
Tai onko kyse siitä, että kauppiaan leipä henkilökuntineen on kiinni maksavista asiakkaista, mutta kirjaston  monpoliasema ja verorahat saavat aikaan sen, että asiakas ei olekaan samassa asiassa kuin yksityisellä palvelun ynnä muun tuottajalla? Kirjaston palvelu sinällään on ainakin minulle ollut aivan ensiluokkaista.
Jos kauppias toimisi aukiolojen suhteen, kuten moni kunnan ja välillä valtionkin laitos, saisi ovelle laittaa pian pysyvämmän lapun: "Kauppa suljettu".

Tänään aamulla olikin sitten näillä näkymin vuoden viimeinen uinti Jokilaakson Jokilammissa, sillä muuttolintujen lailla suuntaan Finnairin, ainakin vielä sinivalkoisin siivin etelään. Uimavesi oli alle kymmenen asteen ilmassa yksitoista-asteisen virkistävää.

Jokilaakson Kanikonttoriinkin on tullut uutta elämää, sillä varastokonttimme alla asustaa pikkukärkkäislauma, joita olen yhtäaikaisesti nähnyt neljä kappaletta. Kolme citykanin näköistä countrykania ja yksi vitivalkoinen taapertaja. Metsä ja luonto ylipäätään Jokilaaksossa on kuitenkin vaaroja ja nälkäisiä lihansyöjiä täynnä. Joten tarkkana pitää pikkukärkkäisten olla, jos mielii talven yli säilyä hengissä.


Rantaleijona jormas päiviksen kuvaamana Koh Changilla
Vaan minä menen kahdeksi kuukaudeksi lämpimään ja Thaimaan Pattayalla moni asia on toisin. Vesi kuten ilmakin on siellä päivin öin pääsääntöisesti yli 25 astetta, vaikka vielä onkin sadekausi. Siellä se tarkoittaa yleensä vettä ja aurinkoa. Sateen aurinko kuivattaa tuotapikaa eikä se minulle ole tuottanut koskaan mitään vaivaa. Päinvastoin.
 
Lento lähtee Vantaalta iltapäivän viiden paikkeilla ja on perillä noin kymmenen tuntia möhemmin. Mutta kun kesälläkin on kello siellä neljä tuntia edellä, menetän sen ajan taivaan tuuliin. Tosin takaisin tullessa saan sen takaisin korkojen kanssa, sillä reissun aikana alkaa talviaika ja kelloja siirretään siis viisi tuntia taaksepäin. 20 %:n korko siis ajan lainaamisesta.
Turistikausi Thaimaan Patttaylla on aluillaan ja väkimäärä Patttaya Suomi-Seuran tiloissa lähentelee päivittäin viittäkymmentä kävijää.

Ei kommentteja: