Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 3. syyskuuta 2024

Kävin antamassa yhden verinäytteen


Käynnin ajankohta 30.8.2024

Palveluyksikkö Keski-Uudenmaan hyvinvointialue

Tutkimuksen nimi

B -PVKT

Tutkimuksen nimi

P -ALAT

Tutkimuksen nimi

P -K

Tutkimuksen nimi

P -Kol-HDL

Tutkimuksen nimi

P -Kol-LDL

Tutkimuksen nimi

P -Krea

Tutkimuksen nimi

P -Na

Tutkimuksen nimi

P-Trigly.

Kaikki yllämainittu on Omakannasta löytyvien terveystietojeni mukaan tarkoitus tutkia yhteen pieneen putkiloon otetusta verinäytteestäni.

En vielä tiedä ymmärränkö myöhemmin saaduista tuloksista yhtä vähän kuin yllämainituista. Oletan kylläkin, että jos on jotain kuolemaksi tai muuten hälyttävää, saan siitä jollain lailla tiedon "helpolla suomenkielellä".

Kun yritin Googlenkin avulla saada jotain tolkkua mitä verestäni, oletettavasti sepelvaltimotautiin tai sen hoitoon liittyvää tutkitaan, en tullut maanviljelijä H. Moilasta hurskaammaksi tai viisaammaksi. Jonka pellolle Saarijärvellä laskeutui vuosikymmeniä sitten säähavaintopallo. Sitä erehdyttiin uutisissa luulemaan lentäväksi lautaseksi tai muuksi tunnistamattomaksi esineeksi. 

Mieleen tuli 60-luvun alku, kun kahtena kesänä keräsin luonnosta 80 kasvia ja kuivasin sekä prässäsin ne painojen alla liimattaksi teipinpalolla kasvikansiooni. Sitten etsin niille latinankieliset nimet ja heimot, joita opettelin koulupäivien päätyttyä opettajan valvonnassa, kun en muuten puuhaan suostunut. 

Opittuja latinankielisiä nimiä en ole kaikkia unohtanut enkä milloinkaan tarvinnut. Luulen, että vaikka tieto lisääkin tuskaa, olisi ollut enemmän hyödyksi opetella sama määrä lääketieteen sanastoa. Silloin tietäisin edes jotain siitä mitä minusta tutkitaan tai mikä minua milloinkin vaivaa.

Luulen nimittäin, että itseni lisäksi lääkärin sana on monelle muullekin taivaallisen ylilääkärin, elämän ja kuoleman valtiaan diagnoosia tärkeämpää. Osittaisessa tietämättömyydessä on silti mukavampi elää. Enkä ehkä tahtoisi tietää kuolinpäiväänikään, vaikka se olisi jollakin tiedossa. 



Ei kommentteja: