Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 4. syyskuuta 2024

Emme me, mutta muut pidättäkää Putin

Wikipedia: "Nuorena kovia kokenut Temüdžin sai heimosotien tuloksena yhdistettyä hajanaiset mongoliheimot. Hänet julistettiin vuonna 1206 Tšingis-kaaniksi, kaikkia mongoleita hallitsevaksi suurkaaniksi. Otettuaan ensin Mongoliassa käyttöön kirjoitusjärjestelmän ja laadittuaan lain Tšingis aloitti laajat sotaretket, joilla hän sai käsiinsä suuria osia Euraasiasta. Näihin kuuluivat hyökkäykset Läntiseen Xiaan, Jin-valtioon, Karakitain valtakuntaan, Kovaresmiaan‎ ja Afganistaniin. Lisäksi Tšingisin kenraalit kävivät sotajoukkoineen taistelemassa aina Mustanmeren rannikoilla asti. Ennen kuolemaansa vuonna 1227 Tšingis-kaani nimesi seuraajakseen poikansa Ögedein ja pilkkoi valloituksensa kaanikunniksi neljälle pojalleen."

Iltalehti-Timo Nurila: "Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Mongoliassa siitä huolimatta, että Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) antoi Putinista pidätysmääräyksen viime vuonna. Mongolia on ICC:n jäsen, mutta se jätti Putinin pidättämättä. Mongolian hallituksen tiedottaja huomautti, että maa on riippuvainen venäläisestä energiasta. Mongolia tuo 95 prosenttia öljytuotteistaan ja yli 20 prosenttia sähköstä välittömästä naapurustostamme, joka on aiemmin kärsinyt teknisistä syistä johtuvista katkoksista. Nämä toimitukset ovat kriittisiä meidän ja kansamme olemassaolon varmistamiseksi."

Neljä ja puoli kertaa Suomen kokoinen Mongolia on retkeilystä pitävän ihmisen maa. Asukkaita on noin kolme miljoonaa, joista puolet on ahtautunut pääkaupunkiin. Niinpä se onkin maailman harvaan asutuin valtio. Pääkaupunki Ulan Bator on sekoitus uutta ja vanhaa, ränsistynyttä ja rakenteilla olevaa.

Kun edellä mainitsemani Kansainvälinen rikostuomioistuin on saanut aikaan sopimuksen, että maan kamaralle tulleet ulkomaan rikolliset on pantava rautoihin, lienee tehtävä suht helppoa, vaikka kyseessä on kunkin kotimaankin mielestä nakkivarasta merkittävämpi lainsuojaton.

On kuitenkin enemmän kuin vähän eri asia laittaa rautoihin naapurisuurvallan laillisesti kansan valitsema, vallassa oleva valtion päämies, jonka ovat tunnustaneet myös ICC:n sopimuksen allekirjoittaneet maat. Ja vaatia maan päätä pölkylle, joka on täysin riippuvainen Venäjältä tuotavasta energiasta.

Ei tarvita ennustajaeukon eikä -ukon taitoja, käsittääkseen, että Venäjä sulkenee silloin öljyhanat ja sähkön pääkytkimen talven tullen Mongoliaan. Jossa vallitsee tyypillinen mannerilmasto, lyhyet lämpimät kesät, kylmät talvet ja isot lämpöerot. Lämpötila vaihtelee -50 ja +35 celsiusasteen välillä vuoden aikana.

Tätä tuumaillessani ajattelin, että joskus olisi lainlaatijoiden ja toisten tuomitsijoiden syytä laittaa ensin jäitä omaan hattuun eikä yrittää nitistää vaatimuksillaan pakkaseen tai nälkään muutenkin pieneksi kutistunutta Mongolian köyhää kansaa. Valistunut veikkaikseni on, että jos Putin tulisi Suomeen, jäisi hänet pidättämättä täälläkin, vaikka Natouhokin on voimissaan. Sen verran on nimittäin Suomineidonkin muistissa, että idästä on korville tullut aiemminkin.

Ei kommentteja: