Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 24. syyskuuta 2024

Kansan kusettajat

Valtioenemmistöinen Sonera osti Saksasta ilmaa, eli olemattomia matkapuheliverkkoja miljardeilla. Kuisman ja Seppäsen mukaan kukaan Soneran johtajista ei menettänyt epäonnistuneiden kauppojen seurauksena lanttiakaan, eikä edes virkaansa. Soneran operaatiosta vastannut varatoimitusjohtaja Kaj-Erik Relander ylennettiin muutama kuukausi huutokauppojen jälkeen toimitusjohtajaksi, josta pestistä hän luopui jo puolen vuoden kuluttua kesällä 2001.

Fortum puolestaan myi sähkön kantaverkkoja Carunalle ja osti saaduilla rahoilla saksalaista Uniperia 7,2 miljardilla eurolla vuonna 2020. Kun Venäjä sitten katkaisi maakaasun tuonnin Euroopan unioniin ja kaasun hinnat kohosivat pilviin, päätyi Uniper konkurssin partaalle, minkä seurauksena Fortum myi osansa Saksan valtiolle vain 500 miljoonalla eurolla.

Yhteistä hölmöilyille on, että mainitut suomalaiset kaupantekijät eivät käy kauppaa omilla rahoillaan eivätkä omaisuudestaan. Vaan käytännössä, voisiko sanoa veronmaksajien kansallisomaisuudesta?

Mutta lehmänkauppojen tekijöitä ei tarvitse etsiä Arkadianmäeltä, vaan niitä löytyy yhtä lailla kunnista. Siitä eräänlainen ilmentymä on kaksi Kiinasta, Suomen Ähtärin eläinpuistoon 15 vuodeksi vuokrattua jättiläispandaa. 

Pelkästään bambujen, pandojen pääravinnon, hankkiminen maksaa eläintarhalle yli 200 000 euroa vuodessa. Kaikkiaan toiminnan juoksevat kustannukset ovat noin 1,5 miljoonaa euroa vuodessa. Pandojen toivottiin tuovan Ähtäriin vuosittain 100 000 kävijää lisää. Tämä tarkoittaisi noin 6 miljoonan euron vuosittaista lisätuloa alueen yrityksille, sanoivat päättäjät.

”Valitettavasti meillä ei ole keinoja jatkaa tätä uhanalaisena meille tulleen, hienon lajin suojelu­hanketta Suomessa. Eläinpuiston hallitus on vastuussa yrityksestä ja kaikkien puistomme asukkaiden hyvinvoinnista”, sanoo Ähtärin eläinpuiston hallituksen puheen­johtaja Risto Sivonen tiedotteessa.

Kun veronmaksajien rahat muuttuivat muutamassa vuodessa veteliksi velleiksi housuihin, muuttui päättäjäpoliitikkojen rahantekokone hienoksi, uhanalaisen lajin suojelutyöksi 🤬.

Elämäni aikana olen itsekin tehnyt huonoja kauppoja ja menettänyt niissä osan hermoistani vähintään määräajaksi ja pysyvästi rahojani. Oleellinen ero on siinäkin, että tein kaiken lainatuilla rahoilla panttina perheeni omaisuus. Vastuuni kannoin maksamalla velkoja 15 vuotta. Ähtärin eläinpuiston hallituksen puheenjohtaja sanoo heidän kantavan vastuunsa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa ainakin koko puiston joutumista yrityssaneeraukseen. Itse haluaisin tietää kansankielelle käännettynä mikä on kokonaisuudessaan ähtäriläinen vastuunkantotapa.

Hyvilläni olen eläinrakkaana kuitenkin yhdestä asiasta. Siitä, että pandat pääsevät viimein takaisin kotiin suomalaisen Siperian pakkokomennukseltaan, jos selviävät kotilennosta hengissä. Ehkä sen jälkeen ne voivat maksaa osan ylläpidostaan sonnallaan, sillä kiinalaisen Sinchuan yliopiston tutkijan An Yashin mukaan kaikkein arvokkaimmat teeviljelmät lannoitetaan pandan paskalla. Uhanalaisen pandan ulosteessa on runsaasti bambusta peräisin olevia vitamiineja ja mineraaleja. Maailman kallein sekoitus vihreää teetä maksaa yli 52000 euroa kilolta. Siihen hintaan saa erityisen vitamiini- ja kuitupitoista teetä - ja pienen vivahduksen pandan ulostetta.

Ei kommentteja: