Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 9. elokuuta 2024

Pariisin lysti on loppusuoralla

- Meillä on hieno ja monipuolinen joukko urheilijoita edustamassa Suomea Pariisissa. Urheilijoita on kaikkiaan 14:ssä eri lajissa ja joukkueemme on suurempi kuin kertaakaan vuoden 2000 jälkeen, Suomen joukkueen johtaja Leena Paavolainen sanoo tiedotteessa.

Kisat ovat järjestyksessään 30. ja jäämme nyt ensimmäisen kerran ilman mitalin mitalia, joita tavoittelimme 57 urheilijan ja mittavan apujoukon voimin. Sata vuotta sitten saimme Pariisissa Yhdysvaltojen jälkeen toiseksi eniten mitaleja, yhteensä 37. Vaikka osallistujia ja lajejakin on nykyisin paljon enemmän, on Suomen kohdalla jotain oleellisesti vialla, vaikka lähellä palkintokoroketta oltiin useassa lajissa.

Money, money, money
Kisat maksanevat kaikkinensa ehkä 10 miljardia euroa, jotka Ranska sanoo saavansa tuloina takaisin ja enemmänkin. Itse en vastaavasti löydä tietoa, paljonko Suomi maksaa kisojen televisiointioikeuksista, kisalähetyksistä televiossa, radiosssa ja Yle Areenoineen myös netissä henkilökuntineen Ranskassa sekä Suomessa. Oma lukunsa ovat urheilijat välineineen, valmentajineen, hierojineen ja muine apujoukkoineen.

Osaan vaan kuvitella ja arvella, että kaikkinensa kallista lystiä, joista ei suomalaisille juuri menestystä herunut. Tosin kun silmäilen ylipäätään kotimaisten YLE-kanavien omaa tarjontaa uusintoineen, on makuni mukaisessa tarjonnassa vikaa muussakin kuin olympialaisten lähetyksissä. Vaikken ole millään lailla urheiluhullu, olen katsonut kisoja moninkertaisen määrän verrattuna YLE:n, MTV:n ja Nelosen muihin suoriin lähetyksiin uusintoineen. Joten tältä osin en Yleveron ja mainosten maksajana valita, kunhan vaan marmatan 🧐. 

Liikunta ja urheilu ovat kuuluneet elämääni vuosikymmenten aikana monin eri tavoin, josta penkki- ja kotisohvaurheilu ovat vain pieni osa. Mutta huippu-urheilijaksi minusta ei ole koskaan ollut. Kun lisäksi katson ja kuuntelen heidän vaivojaan, valituksiaan sekä selityksiään, tuntuu siltä, että he eivät tosiaankaan tervettä päivää näe. Sitäkin kyselen itseltäni miksi ammatikseen urheilevat eivät silloin ole Pariisin sijaan sairauslomalla tai peräti -vuoteessa?

Joukossa virkistävä poikkeus ovat moottoriurheiljat, jotka ajavat kilpa-autonsa aivan romuksi. Sieltä savun ja pölyn keskeltä nousee kuljettaja päätään puistellen ja ajohaalareita tomuttaen, että olipa tömäys. He ovat kuin eri planeetelta kuin jalkopalloilijat, jotka välillä makaavat nurmella puolikuolleina, kun vastustaja on vienyt pallon tai muuten juossut läheltä.

Ei kommentteja: