Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 21. huhtikuuta 2024

Tangoissa liehuvat muistoni, osa 2

Viirissä olevan synnyinkuntani Tuusulan vaakunan suunnitteli kaksi vuotta syntymäni jälkeen Olof Eriksson. Yläosan aseenlukko kertoo pitäjän perustamisvaiheista, mutta muistuttaa myös sotilasperinteistä. Alaosan laakerinlehvä punaisine marjoineen kuvaa kunnan rikasta kulttuuriperinnettä; varsinkin kultakauden taiteilijoiden muodostamaa taiteilijayhteisöä.

Oikeastaan en saanut pöytästandaaria henkilökohtaisesti, vaan Sininauhaliitto, sillä  21.10.2007 pidettiin Tuusulan Mutterimajalla "Kaikkien aikojen juhlat". Päivämäärä on kaiverrettu myös pöytästandaarin hopealaattaan. Juhlimme silloin Sininauhasäätiön 50-vuotista taivalta sekä tasavallan presidentin minulle myöntämää sosiaalineuvoksen arvoa. Sen lisäksi Mutterimaja siunattiin käyttöön. Kruununa koko juhlalle astelin Päiviksen kanssa avioliittoon, kun pastori Aarme Kiviniemi vihki meidät ainutlaatuisessa Mutterimaja-yhteisössä.

Silmäätekeviä oli juhlissa pilvin pimein Sauli Niinistöstä kadun kansaan.  Eeki Mantereen Tuhansien tähtien hotellí soi ja "Kulkurin häävalssimme" vasta vihityn, kauniin vaimoni kanssa tanssi pyynnöstäni Manne TV:stä tuttu Jukka Ahlgren, alias Santeri A.

20 vuotta kotikuntanani olleen Jyväskylän maalaiskunnan pöytästandaarin olen vastaavasti saanut kunnalta henkilökohtaisena lahjana täyttäessäni 50 vuotta. Viirissä oleva tunnus on saanut aiheensa kunnan nimestä ja alueen teollisuudesta, joihin viitataan punaisella pohjalla olevilla tähkillä ja hammaspyörän puolikkaalla. Tapio Vallinojan suunnitteleman vaakunan kunnanvaltuusto hyväksyi 8. joulukuuta 1953. Se muuttui epäviralliseksi kotiseutuvaakunaksi 2009 maalaiskunnan liityttyä Jyväskylän kaupunkiin. Viirin ajattelen saaneeni mitättömästä mukanaolosta kunnallispolitiikassa sekä Jyväskylän Katulähetyksen kunnalle aikanani myymistä palveluista.

Jyväskylän Katulähetyksen merkittävin yhteistyökumppani oli Jyväskylän kaupunki. Se perustui, tottakai hyviin palveluihin ja vuosien saatossa pala palalta rakennettuun keskinäiseen luottamukseen. Sitä kuvastaa hyvin silloisen apulaiskaupunginjohtaja Ahti Vielman tuki, kun haimme kahden pienkerrostalon lainoille kaupungin takausta: "Jos kyseessä olisi mikä tahansa vastaava toimija, olisi vastaus ei. Mutta aikanasi Katulähetys on aina asiansa hoitanut, joten tulen esittämään hallitukselle takauksen myöntämistä." Mielenkiintoista on sekin, että ilman Elämän tähden ry:n perustamista Katulähetyksen kokous olisi todennäköisesti kaatanut hankkeen.

Jyväskylän viirin sain 27.08.2008, mutta varmuudella en muista miksi juuri tuolloin. Ehkä jäin silloin Sininauhoista ainakin osin eläkkeelle. Saamassani pöytästandaarissa on sauva, jonka ympärille on symmetrisesti kietoutuneena kaksi käärmettä, jotka katsovat toisiaan. Näistä juontavat juurensa nimitykset Hermes-sauva ja Merkurius-sauva.

Hermesin myytti kertoo yhdestä Kreikan mytologian monipuolisimmasta jumalasta. Hän oli yksi aktiivisimmista ja levottomimmista jumalista. Tästä syystä häntä pidettiin myös useiden toimintojen, kuten kaupan, oveluuden, rajojen ja sitä ylittävien matkailijoiden, varkaiden ja valehtelijoiden suojelijana. Lisäksi Hermesin tehtävänä oli ohjata kuolleiden sieluja alamaailmaan sekä saattaa jumalten sanaa. Kuinka hyvin se sopiikaan Katulähetykselle.

Ei kommentteja: