Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 6. helmikuuta 2024

Jerry Cottonin kanala sekä vapaat kanat ja "vapaat" broilerit

Aasinsilta ei ole vain suomalainen sanonta ja kuvaannollinen ilmaisu, joka siis tarkoittaa hieman teennäistä siirtymistä asiasta toiseen. Aasinsilta on kansainvälisenä terminä hyvin vanha ja sanana käännöslaina. Latinaksi se on pons asini, ruotsiksi åsnebrygga ja englanniksi awkward transition .

Wikipedia kertoo tämän linkin takana oivalla tavalla nuoruuteni sankarista Jerry Cottonista, joka ei ole suinkaan Jenkeissä, vaan Saksassa tehty G-mies. Mutta mistä löytyy otsikon aasinsilta tämän FBI:n agentin kanalaan? En tiedä kuka on tehnyt hienon biisin Jee jee Jerry Cotton, mutta se päättyy jotenkin näin: Ei eläkkeelläkään Jerry rauhaa saa, hän kanalan aikoo perustaa. "Hei kettu, kanala on piiritetty! Tuu ulos, tai käytän kyynelkaasuu!" Jerry Cotton, Jerry Cot kot kot kot kot kot kot kot kot...

Mutta tämä aasinsilta ei pääty tähän, sillä aamulla luin Thaimaassa asuvasta suomalaismiehestä, joka kauppasi luomumunia ja jotenkin oikealla tavalla niiden nitistettyjä äitejä. Innoituksen kanalan perustamiseen hän oli saanut oman kertomansa mukaan kuunneltuaan Jerry Cottonin biisiä.

Mutta mitä kuuluu vapaille naapurin kanoille ja kukoille? Pelkkää hyvää sanoisin, sillä vapaus lienee hyvä juttu itse kullekin. Aiemmin kerroin, kun tuleva äitee teki pesänsä pihamme thaibasilikapensaan juurelle ehkä saadakseen hautomarauhan. Joka tapauksessa lähes kymmenestä munasta hän onnistui tekemään kaksi kananpojiksi tai -tytöiksi asti, jotka ovat nyt tepastelleet äitinsä siipien suojissa viikon päivät.

Vahvasti epäilin niiden selviämistä, sillä pihassa kulkee myös puolentusinaa kissaa. Mutta niin hyvin kanaemo pitää jälkikasvustaan huolta, että kissat kiertävät kaukaa tai metrin päästä ja ovat jättäneet pikkutiputkin rauhaan.

Sen verran kanojen ja kukkojen imhimillisten elämien seuraaminen on saanut aikaan, että taidan lopettaa varsinkin broilereiden syönnin. Käytännössä melkein jokainen niistä Suomessakin kasvaa suuressa ikkunattomassa hallissa, jossa on kerrallaan kymmeniä tuhansia lintuja. Pohja on peitetty yleensä turpeella, ja ruokinnasta vastaavat automaattiset ruokinta- ja juomalaitteet. Kasvattamon valaistusta, lämpötilaa ja ilmanlaatua säädellään niin ikään automaattisilla valvontalaitteilla.

Vaikka broilerit saavat olla hallissa vapaina, estää ahtaus usein niiden normaalin käyttäytymisen. Tällä hetkellä on sallittua kasvattaa lintuja tiettyjen ehtojen täyttyessä 42 kg/m2. Tällöin yhdellä neliömetrillä voi olla 16 broileria, jolloin vain kuukauden elävän linnun käyttöön jää noin A4-paperiarkin verran liikkumatilaa.

Linnuilla ei ole hallissa aina käytössä esimerkiksi orsia, vaikka orrella nukkuminen kuuluu kanojen lajityypillisiin käyttäytymistarpeisiin. Toisaalta broilereiden rakenteesta johtuen ne eivät käytä orsia yhtä ahkerasti kuin kevyemmät munijakanat. Sisäinen tarve korkealla nukkumiseen ei silti ole poistunut broilereiltakaan.

Ei kommentteja: