Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 30. tammikuuta 2024

Voiko presidentti olla jotain muutakin kuin mies tai nainen?

Poliitikolla ja saarnamiehellä on ainakin yksi yhteinen ominaisuus, jota ilman ei juuri ole menestymisen mahdollisuuksia. Se on armoitetut puhelahjat ja kyky vastata kuulijan hyväksymällä tavalla mahdollisimman moneen kysymykseen. En osaa sanoa kumpi vaatii enemmän. Osata raamattu selityksineen ulkoa vai uskoa tietävänsä kaikki muut maailman asiat. Ehkä menestymiseen riittää hyvä sanavarasto ja sen käyttö, jos niitä osaa käyttää kansaan menevällä tavalla.

En ole koskaan tavannut evankelistaa enkä poliitikkoa, jolla ei olisi vastausta jokaiseen esitettyyn kysymykseen. Sellaisiakin olen tavannut, jotka vastaavat melkein mihin tahansa jollakin ulkoa opitulla raamatunpaikalla.

Pressan tehtävän ydin on ulkopolitiikka ja armeijan ylipäällikkyys. Yllättävän isoon rooliin on kaikkitietävissä somekeskusteluissa noussut Haaviston sukupuolinen suuntautuminen. Sijaa ei silti juuri ole saanut Alexander Stubbin maininta, että hän on biseksuaali. American Psychological Associationin määritelmän mukaan biseksuaali kokee vetoa useampaa kuin yhtä biologista sukupuolta tai sosiaalista sukupuolta kohtaan. 

Ehdokkaista vain Halla-aho ja Essayah ovat sitä mieltä, että sukupuolia on kaksi. Siihen määritelmään mahtuvat kyllä homotkin, sillä jos vetovoiman kohde on oman sukupuolen edustaja, käytetään termiä homous. Homo on miehistä kiinnostunut mies ja lesbolla viitataan naiseen, joka on kiinnostunut naisista.

Mutta koko maailma ei ole Suomi. Esimerkiksi katoey tai katoi (thaiksi กะเทย) on Thaimaassa naiseksi pukeutuva mies tai naiseksi sukupuolensa korjannut henkilö. Usein heistä käytetään nimitystä "ladyboy". Alkukielinen kiertoilmaus, jota käytetään Thaimaan mediassa, on 'toisen kategorian nainen'.

Homoudesta aasinsillalla presidentin armeijan ylipäällikkyyteen löysin vain jokunen vuosi sitten armeijan käytöstä poistaman ohjeen. Puolustusvoimissa on ollut käytössä koulutusaineistoa, jossa asepalvelukseen astuvan homoseksuaalisuuden on viitattu tarkoittavan estettä asevelvollisuudelle. Sotilaslääketieteen keskuksen terveydenhuoltoalan ammattilaisille tarkoitetussa koulutusmateriaalissa on annettu ymmärtää, että homoseksuaalisuus on rauhanajan palveluksen este. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että silloinkin homo on kelvannut rintamalle tykinruuaksi.

Somessa on mielipiteitä, että ei homoa äänestä. Kun persujen ja kristillisten ehdokkaat jäivät mittelön toisen kierroksen ulkopuolelle, joutuvat jotkut heitä äänestäneet uuden tilanteen eteen. Että jättääkö äänestämättä vai äänestääkö ehdokasta, jonka mielestä sukupuolia voi olla enemmän kuin kaksi?

Pekan mahdollisuudet ovat oljenkorren luokkaa, mutta tuleva äänestys on silti hyvin mielenkiintoinen. Vaikka Haavisto saisi kaikki ensimmäisen kierroksen vasemmiston äänet ja omien lisäksi puolet Olli Rehnin äänistä, se ei vielä riitä. Joten myös toisella kierroksella Persuja äänestäneet ovat mitä suuremmassa määrin presidentintekijöitä. Vaikka jotkut joutuvat syömään tiukan piponsa tupsuineen. 

Ei kommentteja: