Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 18. joulukuuta 2023

Kuka on trolli ja mitä on trollaus kalastamisen lisäksi?

Joku aika sitten laitoin Facebook-sivuille ilman selityksiä oheisin tilaston kuvankaappauksen ylläpitämiltäni sivuilta. Oletin, ettei se ketään häiritse saati kiinnosta. Vaan toisin kävi. Jotakin ärsytti yllättäen tuntuvasti, että postausta piti klikata nähdäkseen otsikosta sen olevan osa kyseisen ryhmän lyhyen ajan  kävijätilastoista. Kun se selvisi, toista ärsytti mikä on postauksen informaatioarvo. Siihen vaivaan ei auttanut Mika Isokedon vastaus tilastosta selviävän kuinka paljon sivuilla on trolleja. Ja kyllähän viiden joukossa on parikin Afrikan seutua. 

Mutta mitä trolli ja trollaus on? Siitä poimin hieman tietoa mm. Wikipediasta, joten olkaa hyvät, vaikkei kiinnostaisikaan: "Trolli on Internet-slangissa viesti tai henkilö, jonka ensisijainen tarkoitus on ärsyttää ihmisiä, aiheuttaa ristiriitoja, turhien viestien kirjoittamista ja saada fleimejä (kiihkeitä tai muuten tunteellisia vastauksia) sekä ennalta arvattavia viestejä, taikka peittää kirjoittajan puutteet käsiteltävänä olevan asian tuntemuksessa. 

Trolli viittaa myös aggressiivisiin ja tyhmiin peikkoihin, joista kerrotaan muun muassa skandinaavisissa myyteissä ja nykyajan fantasiakirjallisuudessa. Tätä selitystä tukee se, että Internet-trollit kuvataan yleensä rumina hirviöinä yleisellä kehotuksella ”Älä ruoki trollia!”

Se on kirjoittamista uutisryhmiin, keskustelupalstoille, irkkiin tai wikeihin. Henkilö kuvaannollisesti vetää viehettä saalisparven läpi toivoen jonkun tarttuvan siihen. Myös viestejä, jotka näyttävät kokemattoman tai lapsellisen kirjoittajan postaamilta, on syytä epäillä, sillä tyhmää esittäviä trolleja esiintyy keskustelupalstoilla ja irkissä jatkuvasti.

Siihen voi liittyä myös massalähetyksiä, jolloin trolli lisää foorumeille tahallaan useita samoja puheenvuoroja toisten keskustelijoiden ärsyttämiseksi. Pahimmillaan se on järjestelmällistä kiusantekoa, poliittista propagandaa tai hybridivaikuttamista. Käytännössä sitä voi olla äärimmäisen vaikea erottaa pelkästä syvästä tietämättömyydestä, joskin säännölliset trollaajat yleensä oppii tunnistamaan.

Sanaa käytetään usein väärin tahattomasti, mutta joskus myös tahallisesti lyömäaseena muita kirjoittajia vastaan. Pelkkä kritiikki tai eriävä mielipide, radikaalikaan sellainen, ei vielä ole trolli. Trollaus ei myöskään ole lakitermi, eikä se ole sinällään lainvastaista missään maassa. Jotkin siihen yhdistyvät törkeimmät loukkaukset ja psykologinen vahingonteko sen sijaan ovat laittomia esimerkiksi Euroopan unionissa ja anglosaksisissa maissa.

Netiketti suosittelee olemaan ruokkimatta trollia. Tämä tarkoittaa käytännössä trollin jättämistä omaan arvoonsa ja suhtautumista viesteihin tai viestiketjuihin ikään kuin niitä ei olisi koskaan kirjoitettukaan. Se on usein vaikeaa, sillä muutaman ihmisen trollaantuminen saattaa aiheuttaa aloitetun keskustelun laajenemisen tai olemassa olevan väärille urille ajautumisen. 

Yleisen käsityksen mukaan trolleja motivoi itse trollauksesta tai sen seurauksista nauttiminen, ja näin myös trolleiksi itseään kutsuvat ihmisetkin ovat kertoneet. Nautintoon kuuluu saatu huomio ja sen aiheuttamat reaktiot sekä haitat. Muita motivaatioita ovat ikävystyminen, huomionkipeys, pätemisen tarve, yksinäisyys, uteliaisuus, hallitsemisen halu, pahantahtoisuus, viha tiettyjä ihmisiä kohtaan, kosto ja vihamielisyys keskustelun tarkoitusta kohtaan. Myös poliittisia uskomuksia ja ideologioita sekä tiettyjen poliittisten tavoitteiden ajamista on esitetty trollauksen syiksi.

Internetin mahdollistama suhteellinen anonyymiys edesauttaa trollaamista ainakin kolmella tavalla. Ensinnäkin, Internetin käyttäjiltä yleensä puuttuu taustatieto muista keskustelijoista, minkä vuoksi toisten pettäminen onnistuu helpommin kuin kasvotusten.

Toisekseen, Internet-trollin ei tarvitse pelätä kielteisiä seuraamuksia, kuten väkivaltaa, minkä vuoksi jotkut käyttäytyvät Internetissä eri tavoin kuin todellisessa maailmassa.

Kolmanneksi, anonyymiys voi piilottaa sen, että toiset ovat oikeita ihmisiä eivätkä vain virtuaalihahmoja, minkä vuoksi trolli ei ymmärrä teoillaan olevan haitallisia, psykologisia vaikutuksia.

Trolleilla tehtyjen psykologisten kokeiden perusteella he ovat useimmiten nuoria miehiä, joilla saattaa olla matala itsetunto. Trolli on keskimääräistä enemmän sadistinen luonne ja persoonallisuushäiriöinen. Psykologit uskovat, että heissä yhdistyvät persoonallisuuden kolme "pimeää" piirrettä: psykopaattisuus, macchiavellismi ja narsismi."

Ei kommentteja: