Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 17. joulukuuta 2023

Integroituminen tarkoittaa monia asioita

Yhteiskunnallisesti se tarkoittaa erilaista toiminnallista yhdistämistä. Sosiaalinen integraatio tarkoittaa vastaavasti ihmisten liittymistä tai liittämistä osaksi yhteiskuntaa ja sen sosiaalisiin suhteisiin, vastakohtana eristymiselle.

Aika monissa thaimaa-aiheisissa Facebook-ryhmissä käydään silloin tällöin keskustelua aiheesta ja toinen toistaan tietävämpiä onkin moneen menoon. Jos jotain on katessa, se on suvaitsevaisuus sekä erilaisuuden hyväksyminen. Ehkä liian kireä tonttulakki päässä tallustaville "maassa maan tavalla" tarkoittaa, ettei siihen istu ulkomailla syöty Oululaisten hapankorppu eikä HK:n Sininen makkaralenkki, puhumattakaan Fazerin Sinisestä suklaalevystä.

Valeintegraationsa vangit siemailemat kuitenkin minkä tahansa ulkomaan baarissa Kouvistoisen Jukan Thaimaahan roudaamaa lonkeroa tai vaikkapa jostain tuotua skottiwhiskyä sekä venäläistä vodkaa.

Vaikka Hartwallin pääkonttori sijaitsee Helsingissä, virvoitusjuomatehdas ja panimo Lahdessa sekä lähdevesipullottamo Karijoella, vuonna 1836 perustetun yrityksen omistaa tanskalainen Royal Unibrew -yritys. 

Integraatio onkin monelle ainoastaan omien luutuneiden tapojen tai periaatteiden kauppaamista. Minulle maassa maan tavalla tarkoittaa, että istutan tottumuksiani paikallisuuteen sitä loukkaamatta. Tästä eräänlainen oiva esimerkki on Pattayan seudun kymmenkunta yleistä saunaa uima-altaineen. Oma lukunsa ovat lukuisat condojen ja hotellien vastaavat. Joista yksikään ei liene suomalaisomistuksessa eikä edes -vetoinen. Joten siinähän sitä on, integroitunutta Harvian höyryhuonetta ja kiuasta.

Tiukkapipoisinkaan ei kapua portaita 21. kerroksen condoon siksi, että hissit ovat suomalaisen Kone Oyj tekemiä ja myymiä. Tai pitäisikö hänen edes mennä koko rakennukseen, sillä enemmistön omistavat ehkä farangit ja muut ulkomaalaiset?

Tätä kaikkea on kuitenkin mukava miettiä Suomessa, kotikylän italialaishenkisessä pzzeriassa tai turkkilaisten kebab-paikassa ja siemailla jälkiruuaksi Suomessa paahdettua, brasilialaista kahvia. Ajattelua voi jatkaa ajaessa etupäässä ulkomaisesta öljystä tehtyä pikitietä, kaukoidässä valmistetut vaatteet päällä, osin virolaisten ja muunmaalaisten rakentamaan kotiin japanilaisella autolla 🤣🤣.

Ei kommentteja: