Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 29. marraskuuta 2023

Harrastuksensa kai itse kullakin

Nukkumatti tai Unijukka on satujen hahmo, joka heittää lasten silmiin unihiekkaa, niin että lapset hierovat silmiään ja tulevat unisiksi. Nukkumatti on pieni mies, jolla on joskus parta, mutta myös nuoret kasvot. Hänen ikänsä on epämääräinen ja hänessä yhdistyy nuoren ja vanhan miehen piirteitä.

Joulupukki on Suomen Korvatunturilta ja Nukkumatti nimenomaan Itä-Saksasta. Ehkä en halua enempää tietääkään, vaan säilyttää usein lapsenmielisessä aikuismaailmassani Unijukan salaperäisyyden Joulupukin tavoin. 

Töppösistään uneen vievää hiekkaa ripotteleva satuolento ajelee Wartburgilla ja Trabantilla, jotka olivat aikoinaan minunkin autojani. Nukkumatti on sosialismin lempeä viestin tuoja, joka on saatellut suomalaislapsiakin 1970-luvulta alkaen yöunille. Pikku Kakkosesta tuttu unimaailman lähettiläs toi tarinoita DDR:n betonilähiöistä ystävällismieliseen kapitalistimaahan, sillä Itä-Saksa oli vuotava valtio, jossa yritettiin estää asukkaita karkaamasta.

Mutta Nukkumatti on myös klassikkokasvi, joka hurmaa erikoisilla lehdillään. Paavonnukkumatti on veikeä huonekasvi, joka illan tullen nostaa lehdet pystyyn ja kääntää ne suppuun.  Se on koppisiemenisiin kuuluva, marantakasvien heimon laji, joka on kotoisin Brasilian sademetsistä. Tämä pieni, monivartinen viherkasvi kasvaa korkeutta noin 20–30 cm. Huonekasvina tätä monivuotista perannaa on pidetty jo 1800-luvulta asti.

Nukkumatti menee siis hämärän tullen "nukkuma-asentoon." Englanniksi kasvia kutsutaan nimellä prayer plant (rukoilijakasvi), koska lehdet ovat kuin ylös rukoukseen kohotetut kädet. Ehkä ensi kesänä hankinkin, pienine valkoisine kukkineen, kasvin Jokilaaksoon nukkumaan ja valvomaan kanssani. Sillä jo vuosia kaksitahtisella autollaan ajava, unihiekkaa kuljettava kasvin kaima on jättänyt minut oikeastaan joka yö toveiksi valvomaan, jolloin kiidän lasten lailla vuoteessani mielikuvitusmaailmoissani.

Siellä kulkevat kanssani Päivänsäde ja Menninkäinen, kuten myös joulun aikoihin Joulupukki väkineen. Siellä seikkailee myös ystäväni Jukka Paanasen Mörökölli, jonka sanoo vievän, jos puhuu minulle soopaa tai muuta puuta heinää.

Mutta jos on live-elämääni mahtunut harhapolkuja, on niitä mielikuvitus- ja unimaailmani täynnä. Niitä näen tai muistan aamulla Thaimaassa enemmän kuin Suomessa.

Tämän päivän blogi piti kylläkin kirjoittaa Unijukan ja tällä hetkellä Thaimaassa olevan Paanasen Jukan kaimasta, jokelalaisesta Jukka Pihlaisesta ja hänen valokuvausharrastuksestaan. Ehkä pääsen siihen huomenna, jos ei piipaa-auton korjaa minua ennen sitä mielikuvituksineni lukkojen taakse.

Ei kommentteja: