Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 22. lokakuuta 2023

Thai ajokorttiasiaa ja paikallinen liikennevakuutus

Thai ajokortin hankkimisesta sinällään en kirjoita mitään, sillä oheisen linkin takana Jouni Ollila on sanonut lähes kaiken oleellisen:

https://www.hanslankari.com/Ajokortti-Thaimaassa/10964.

Itse olen lähdössä kuun vaihteessa parin ystäväni kanssa Malesiaan pienellä Honda PeeCeeX:llä, 160-kuutioisella skootterimallisella moottoripyörällä, joten kyselin somepalstalla riittääkö thaimaalainen ajokortti. Sain ansiokkaita vastauksia, joista lähimmäs totuutta pääsi vastaaja, joka ensin sanoi, ettei riitä. Lisätivauksen jälkeen hän kuitenkin täydensi, että riittää, jos on kansainvälinen thai ajokortti.

Tätä jäinkin pohtimaan liki viikoksi, sillä moisesta en ollut kuullutkaan. Enkä kuullut kyselyjen jälkeenkään. Sen sijaan törmäsin englanninkielisiin sanoihin "Smart Card Driving Licence". Paljastui, että vuonna 2017 Thaimaa alkoi uusien älyajokorttien myöntämisen lisäksi vaihtamaan myös vanhoja, paperisia ajokortteja muovisiin, joiden sisällä on siru tai sen tapainen ja tietoa ajokortin omistajasta. Ajokortti käy Thaimaan lisäksi yhdeksässä Aasian maassa. Oikea vastaus olisi siis yksinkertaisesti ollut, että thaimaalainen ajokortti käy Malesiassa. Eikö niin? Toisaalta eipä sitä varmaksi tiennyt Autoliittokaan. 

Pakollisen liikennevakuutuksen osalta oltiin ajokorttitoimistossa tarkkoja. Kun hain omistustodistusta skootterilleni, kysyi virkailija milloin on tarkoitus matkata Malesiaan? Vastasin kuun vaihteessa ja ensi kuussa. Tähän hän puuttui, kun huomasi, että liikennevakuutuksen viimeinen voimassaolopäivä on 12.11. Ei irronnut todistusta ennen uuden vakuutuksen hankkimista, jonka sain samasta paikasta. Vaikkei koko vakuutus kelvanne Malesiassa. Siitäkään minulla ei ole varmaa tietoa, mitä pakollinen liikennevakuutus korvaa Thaimaassa. Vastapuolen henkilövahingot, jos olen syyllinen, vai kuinka? 

Koskaan minulla ei ole ollut vaikeuksia thaiviranomaisten kanssa. Ymmärtämisen ongelmia kylläkin, sillä farangien haluamia oikopolkuja ei minulle ole ollut tarjolla kuin kerran. Maksaessani virkavallan katsoessa muualle sakon tien päällä pyörän satulan alle 😉. Tonni tai kaksi sinne tai viisi toimistolle, jonka jälkeen saisin pyörän avaimet takaisin.

Ymmärtäminen onkin taiteen laji, jossa tulee tyhjän länkyttäjiltä lunta tupaan, vaikka olisi lämpöä yli 30 °. Kun heiltä kysyy täydentäviä kysymyksiä, saa saivartelijan maineen. Tässäkin blogissa on aineksia siihen, sillä Smart Card Driving Licence ei ole thaimaalainen kansainvälinen ajokortti. Vaan paikallinen ajolupa, joka käy lisäksi yhdeksässä lähimaassa.

Ei kommentteja: