Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 27. heinäkuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 355

Tuusulan kunnan kulman läpi kulkee Helsingin Rautatieasemalta lähtevä Seitsemän veljeksen vaellusreitti. Tuusulan infosivut sanoivat reitistä olemattoman vähän: "Maakunnallinen Seitsemän veljeksen vaellusreitti kulkee Helsingistä Vantaan ja Tuusulan kautta Nurmijärvelle ja edelleen Hyvinkäälle. Aleksis Kiven luoman veljessarjan mukaan nimetty 80 kilometrinen retkipolku tarjoaa lähiseudun asukkaille lähellä sijaitsevan ulkoilureitin. Tuusulassa olevaa reittiosuutta ei ole merkitty maastoon, jonka vuoksi sen käyttö on ollut käytännössä olematonta. Vanha linjaus jäi osittain myös kiviainesten ottoalueelle."

Mutta toisin on Helsingin, Vantaan ja Nurmijärven laita, joissa reitti on merkitty erinomaisesti. Osin pyöräilijöillekin tarkoitettu väylä käy Nurmijärvellä myös Aleksis Kiven syntymäkodilla, kuten Taaborinvuorellakin. Helsingin läpi kuljetaan koko Keskuspuisto. Vantaan läpi reitti kulkee kevyenliikenteen väyliä. Mutta kun tullaan Tuusulaan, on edessä "ei mitään". Jokunen vuosi sitten kävelin reitin Päivin kanssa ja siellä missä sen pitäisi koyikunnassani kulkea, ei ole juuri polun polkua eikä merkin merkkiä. Tuusulassa kuljetaankin kaukana kaikesta mistä ei pitäisi. Kuten Aleksis Kivestä ja Seitsemästä veljeksestä.

Mukaan eivät ole päässeet Aleksis Kiven Metsänpoika-patsas Hyrylän Jääkärinpuistossa, ei Seitsemän veljesten mukaan nimettyjen kerrostalojen seinässä oleva reliefi, ei Aleksis Kiven hauta Tuusulan kirkon pihamaalla eikä Aleksin kuolinmökki Rantatiellä.

Tämä oli yksi matkailuvisioistani, jota halusin edistää pyrkiessäni politiikkaan mukaan. Seitsemän veljeksen vaellusreittiin pitäisi ehdottomasti saada lisäreitti tai muu lisäys. Vaikka nimeltään Aleksis Kiven kierros, joka kulkisi Tuusulan Ruotsinkylän Metsäntutkimuslaitoksen ainutlaatuisten koemetsien läpi. Sieltä tultaisiin Urheilukeskuksen kautta Hyrylän keskustaan ja Rantatielle. Valtakunnallisesti merkittävän kulttuuritarjonnan lisäksi löytyisi yön yli yöpymiselle Onnela saunamaailmoineen, Krapi ja Gustavelund, kaikki täynnä paikallishistoriaa. Edullisempaa yöpymistä kaipaaville olisi tarjolla esimerkiksi Sulan hotelli, jonka lähimaisemissa oli aikoinaan Aleksis Kiven patsaskin.

Matkaa Helsingistä Aleksis Kiven historian lähteille Tuusulaan tulee 30 kilometrin molemmin puolin, joka on pyöräilijälle, sähköavusteiset pyörät mukaan lukien oiva päivämatka. Tarvittaisiin markkinointia turisteille, sillä Tuusulassa on matkailulle loistavat mahdollisuudet. Siitä aivan oleellinen palanen on jo aiemminkin mainitsemani Hyrylän venäläinen historia.

Ei kommentteja: