Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 15. heinäkuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 343

Viime yönä pohdin suomalaisen, järjestäytyneen yhteiskunnan muotoja. Lähinnä kuka meillä päättää, kuka valitsee päättäjät ja missä valta milloinkin majailee. Ehkä yksi innostuksistani tulee ihmetyksestä mihin katoaa päättäjiltä viisaus heidän päästyään kansanedustajiksi. Nimenomaan pääsee, sillä vastoin tahtoa tehtävään ei kukaan joudu.

Vaikka kyse on paljon muustakin kuin teatterista, on se liian suuressa määrin sitäkin. Opposition mielestä järki ei juuri milloinkaan päädy hallituksen pöydän ympärille, vaan jää isoon saliin rivikansanedustajien keskuuteen. Tätä näytelmää eduskunta tarjoaa vaalikarjalle aina neljä vuotta kerralla.

Vaikka minulla ei olekaan tarjota parempaa tilalle, usein ihmettelen onko tosiaan niin, että yhteisten asioiden, yhdessä hoitamista tärkeämpää on saada lisää kannattajia ja sen myötä enemmän valtaa hinnalla millä hyvänsä sekä olemalla lähes aina eri mieltä ministereiden kanssa. Tästä vankkaa näyttöä saa seuraamalla viikottain televisiosta eduskunnan kyselytuntia.

Vaikka koronavirus onkin yksi sotien jälkeen eniten kansaa koetelluista vitsauksista, pidin siitä, että valitsemamme päättäjät olivat kerrankin sangen yksimielisiä kuinka yhdessä pääsemme turvaan. Iloni oli kuitenkin lyhytaikaista, sillä mitä enemmän tartuntojen määrä laski, sitä enemmän nosti päätään erimielisyys Arkadianmäellä. Enää hallitus ei tehnyt opposition mielestä asian suhteen juuri mitään oikein.

Joskus toivon, että koska kansanedustajan työnantaja
on kansa, sen mielipide painaisi enemmän muuallakin kuin äänestyskopissa ja tiedotusvälineiden kannatusmittauksissa. Kansakunnan kannalta lienee hyväksi kansan yhtenäisyys, mutta onko hyvä, että asioiden hoitajamme ovat yhtä mieltä tavoista hoitaa valtakuntaa vain silloin, kun olemme syvällä suossa? Jos itse olisin käyttänyt yhtä paljon aikaa työelämässä ollessani työtovereitteni kanssa riitelemiseen, olisi moni asia, joita varten minut oli palkattu, jäänyt hoitamatta. 

Ei kommentteja: