Tämä on vasta kolmas kevät, kun olemme opetelleet valuttamaan mahlaa. Ensimmäisenä keväänä vain kokeilimme, miten mahla juoksisi katkaistusta koivun oksasta. Huonostihan se juoksi, mutta pääsimme kuitenkin koivunmahlan makuun.
Mahlan pullotimme muovisiin pakastuspulloihin. Yllätykseksemme mahlaa tuli niin paljon, että saunakontissa olevan jääkaapin pakastinosa täyttyi tuota pikaa. Piti ostaa arkkupakastin. Tosin sellainen pieni, joka sopi mukavasti Merikonttikotiimme.
Nyt on siis taas syytä kaivaa esiin nuo pullot. Veikkaan, että pakastettavaa tulee enemmän kuin viime keväänä. Jorma porasi kolmeen koivuun reiän ja laittoi niihin letkun. Eipä mennyt kuin hetki, kun mahlaa jo alkoi tippua pulloihin. Eikä vielä edes taida olla ihanteellisin mahla-aika.
Koivunmahlan sanotaan olevan terveellistä. Eikä se taida olla edes mikään uskon asia. Se myös maksaa melkoisesti, jos sitä haluaa ostaa kaupasta. Käsittelemättömän mahlan sanotaan pilaantuvan helposti. Kotioloissa mahla säilyy jääkaapissa pari kolme päivää. Pakastimessa sen luvataan säilyvän ainakin vuoden. Niin pitkäksi aikaa meillä ei mahlaa riittänyt, joten pakastamisasiassa voin luottaa vain netistä löytämiini tietoihin.
Viime syksynä kävin joitakin kertoja kuntosalilla. Otin sinne aina mukaani pullollisen mahlaa. Olipa muuten loistovalinta. Voi kuulostaa oudolta, mutta mahlaa oli helpompi juoda kuin vettä. Olemme myös kuulleet, että joillakin mahla saattaa tosissaan vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Se tietää tiheitä vessakäyntejä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti