Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Taikauskon maa - Thaimaa

päivis: Voi olla väärin väittää, että thaimaalaiset ovat taikauskoisempia kuin suomalaiset. Vaikka meillä taikauskoa onkin karsittu kovalla kädellä, silti yhä uskomme numeron 13 liittyvän huonoon onneen. Ja varsinkin jos sen yhdistää perjantaihin. Tai mitä teetkään, kun näet mustan kissan ylittävän tietä? Kuinka moni koputtaakaan tietynlaisissa tilanteissa maalaamatonta puuta? Lasketko, montako kertaa käki kukkuu tai milloin viimeksi keräsit juhannuksena kukkia tehdäksesi taikoja, joihin lehdet vuodesta toiseen antavat ohjeita?

Thaimaalaisilla on tapansa, joita me helposti pidämme taikauskona. Thaimaalaisille ne sen sijaan voivat olla täyttä totta. Aikaisempina vuosina moni aamulenkkimme kulki Jomtienin kakkoskatua pitkin. Kadun varrella suuren puun varjossa istui usein mies, jolla oli edessään pieni pöytä ja pöydän vastakkaisella puolella penkki. Puussa roikku thaikielinen lappu, jossa olevaa lyhyttä tekstiä emme tietenkään ymmärtäneet. Jossain vaiheessa opimme tietämään, että miehen luona asioineet (yleensä naiset) kävivät hakemassa häneltä ennusmerkkejä kuka mihinkin asiaan. Mies oli siis jonkin sortin ennustaja. Oletettavasti bisnes on, jos ei tuottava, niin ainakin jossain määrin kannattava. Tänäänkin ohi ajaessani näin hänet asiakkaineen puun varjossa.

Lähestyvä ystävänpäivä näkyy muun muassa Pattayan Central Festivalissa,
jossa oli tarjolla vihjeitä ja ennustuksia tulevan kumppanin löytämiseksi.
Koska en tiedä riittävästi thaimaalaisesta taikauskosta, googletin aihetta. Netistä löytyi suunnilleen vuoden takainen uutinen, joka silloin on päässyt menemään kokonaan ohi. Uutinen kertoi villityksestä, joka on pantu merkille erityisesti Bangkokissa. Siellä aikuiset ovat hankkineet kalliita nukkeja, joita on kohdeltu samalla tavalla kuin lapsia. Nukkeja on syötetty ravintoloissa ja ne on julkisissa kulkuvälineissä laitettu omalle penkille istumaan. Nukkeen taiotun lapsen hengen on uskottu tuovan onnea omistajalleen.

Nukkeja kutsutaan nimellä Luk Thep, lapsienkeli. Enkelinuket tuovat epävarmoille ihmisille lohtua. Ilmiön kerrottiin vuosi sitten olleen uusi ja sen selittämiseen uhrattiin paljon palstatilaa paitsi Thaimaassa, myös muun maailman lehdistössä. Kun muutakaan ei ilmeisesti keksitty selitykseksi, lukijoille tarjottiin syyksi yleistä ja taloudellista epävarmuutta. Thaimaan tilannetta pidettiin vuosi sitten erityisen epävarmana johtuen muun muassa sotilasjuntasta ja kuninkaan heikkenevästä terveydentilasta.

Nyt epävarmuus ja epävarmojen ihmisen määrä ilmeisesti on vähentynyt, koska nukkeja ei aikuisilla näytä olevan mukanaan. Ei ainakaan täällä Pattayan suunnalla. Mutta ehkä katson tästä lähtien tarkemmin ympärilleni.

Ei kommentteja: