Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 9. helmikuuta 2017

Maahantulo- ja asuinpaikkailmoitus Thaimaassa

jormas: Tuskin mikään Thaimaassa aikaansa viettävien suomalaisten keskuudessa herättää niin paljon intohimoja ja keskusteluja kuin otsikon mukainen aihe. Some-keskustelijoiden joukossa on myös valitettavasti muutama suuriääninen, joille ei ole tärkeintä, että oikeaa tietoa tarvitsevat saisivat sitä. He ovat lukkoon lyömänsä, oman totuutensa vankeja ja tärkeintä onkin vain sanoa viimeinen sana. Tämän vuoksi  asiaa selvittäessäni olen saanut melkoisen määrän henkilökohtaisuuksiin meneviä alamittaisuuksia. Kun osan omankin elämäni opeista olen saanut kaduilla, pärjään toki siinäkin lajissa. Mitään rakentavaa siitä ei kyllä hevin löydy.

Pohjaksi tähän kirjoitukseen olen lukenut ainakin tuhat aiheeseen liittyvää mielipidettä, tutustunut Thaimaan lakiin ja asetuksiin sekä niiden  soveltamiseen käytännössä. Lisäksi olen lukenut omakohtaisia kokemuksia paikallisista viranomaisista satamäärin. Yhtä totuutta ei kuitenkaan tässäkään asiassa ole ja voimme kinata aiheesta maailman tappiin saakka.

Blogikirjoitukseni on kokemukseeni perustuva käytäntöni, jonka en myöskään väitä olevan koko totuus.

Jokainen Thaimaahan turistina tuleva suomalainen kertoo maahan tullessaan missä aikoo asua. Sitä varten usein jo lentokoneessa täytettävässä maahantulokortissa ilmoitetaan osoite Thaimaassa. Se riittää minulle. Sen sijaan se ei riitä joillekin keskusteluun osallistuville suomalaisille, vaikka Thaimaan viranomaiset kertovat käytännöstään esimerkiksi ilmoitustauluissa maan rajoilla.

Jos saapumiseni jälkeen muutan tai menenkin toiseen osoitteeseen, joka on suomalaisittain sanottuna majoitusliike, täytän sisään kirjautuessa kortin, jonka tiedot ensisijaisesti majoitusliike hoitaa viranomaisille. Tämä riittää.

Jos saapumiseni jälkeen muutan yksityisasuntoon, on ilmoitusvelvollisuus myös muuttajalla, jonka tulee 24 tunnin kuluessa tehdä ilmoitus maihintulokortin asuinpaikan muuttumisesta maahanmuuttovirastoon tai sen puuttuessa poliisiviranomaiselle.

Epäselvyyttä on, kun joku lähtee esimerkiksi Thaimaan kiertomatkalle. Että joka yöpymisestäkö eri ilmoitus? Ei toki. Vaan kuten Suomessakin voi lähteä kiertämään maata tai maapalloa  ja yöpyä reissullaan siellä täällä. Ja silti ASUA koko ajan siellä mistä on lähtenytkin. Tämäkin käytäntö riittää Thaimaassa minulle.

Jokainen maahan tullessaan siis ilmoittaa missä asuu. Ja lähtökohtaisesti päättää itse milloin on matkalla ja yöpyy muualla ja milloin on muuttanut ASUMAAN toiseen osoitteeseen. Ja toimii sitten sen mukaan.

Koska kirjoitukseni jää sosiaaliseen mediaan luettavaksi mahdollisesti pitkäksikin ajaksi ja on löydettävissä myös hakupalveluilla, korjaan ja täydennän sitä, jos tarvetta ilmenee.

Ei kommentteja: