Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 31. tammikuuta 2017

Uutispimennossa

päivis: Kuluneet Thaimaa-viikot ovat sujuneet lähes uutispimennossa. Tietoisesti. En ole kauheasti hakenut tietoa kotimaan, mutta en juuri muunkaan maailman tapahtumista. Meillä on kyllä käytettävissämme Hesarin digilehti, samoin Keski-Uusimaan, mutta vain ensin mainittua olen nopeasti selaillut pari kertaa.

Ylen uutisia ei ole senkään vertaa tullut seurattua. Ylen ohjelmien katselu ulkomailla on uutisia, dokumentteja ja joitakin lastenohjelmia lukuun ottamatta aika tehokkaasti estetty. Sitä paitsi nettiyhteytemme ovat tällä hetkellä sellaiset, että netin kautta esimerkiksi elokuvan katselu (mistä sen nyt sitten onnistummekin poimimaan), vie tolkuttomasti maksettua nettiaikaa. Lopputulos on, että esimerkiksi kuukaudeksi hankittu internetliittymä alkaa hidastua ennen aikojaan.

Olen kuitenkin pärjännyt hyvin, vaikka en ole ollut mukana sähköisessä enkä muussakaan uutisvirrassa. Twitteriä seuraan sen verran, että tiesin, milloin Trumpin virkaanastujaiset vietettiin. Enempi en aiheeseen perehtynyt. Vielä tänään tosin näin otsikon, jossa annettiin selvitys, miksi rouva Trump näytti virkaanastujaisissa kävelevän ikään kuin kananmunien päällä. Tuotakaan "uutista" en avannut lukeakseni lisää aiheesta. EVVK.

Thaimaan englanninkielisiä sivustoja olen seurannut vähän enemmän. Ja selailen myös meillä näkyvää yhdeksää paikallista televisiokanavaa, vaikka en niiden annista mitään ymmärräkään. Pääministeri Prayuth Chan-ochan puheita olen pari kertaa onnistunut näkemään. Niiden englanninkieliset tekstitykset kuitenkin sujahtavat niin nopeasti ohi, etten ihan tarkasti pääse perille ministerin ajatuksista. Thai-kieli on ilmeisestikin niin paljon sukkelampaa, että käännökset ennättävät olemaan näkyvillä vain hyvin lyhyen aikaa.

Sen olen kuitenkin puheista käsittänyt, että pääministeri pyrkii tsemppaamaan kansalaisia uskomaan tulevaisuuteen, auttamaan tulvasta kärsivien eteläisten maakuntien ihmisiä ja ennen kaikkea pysymään sovussa. Turhaa rähinöintiä kannattaa välttää. Vaikka Thaimaassa sotilasjuntta on vallassa, pääministeri esiintyy aina siviilivaatteissa. Se on minusta hyvä asia.

Kestoaihe Thaimaan televisiossa on lokakuussa kuolleen kuningas
Rama IX uurnalla käyvien kansalaisten jatkuva virta.
Muutaman paikallisenkin uutisen olen netin kautta poiminut. Poikkeuksellisesti siellä ei mainittu suomalaisen nuoren miehen nimeä, joka meni ja hyppäsi Pattayan sivuitse menevän Sukhumvitin tekeillä olevaan alikulkutunneliin. Normaaliahan on, että tällaisessakin tapauksessa kerrottaisiin tyypin kotimaan lisäksi nimi ja ikä. Yksityisyyden suoja on täällä kovin kaukana siitä mihin olemme Suomessa tottuneet.

Uutisia tulee ja menee. Kaukana siis olkoon katala maailma.

Ei kommentteja: