Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 27. tammikuuta 2017

Kiinalainen uusivuosi

päivis: Jos Wikipedian tietoihin on uskominen, kiinalaisille muutaman päivän kestävä kiinalainen uusivuosi on juhla, jota vietetään perheiden ja ystävien kanssa. Täällä Thaimaassa alkava vuosi on kyllä näkynyt myös muun muassa kauppaliikkeiden koristeluissa ja mainoslauseissa. Sen mitä mainoksista ja julisteista nyt pystyy ymmärtämään.

Thaimaassa on tavallista, että esimerkiksi etiketeissä voi olla sana siellä ja toinen täällä englanniksi. Myös aikakauslehtien kansissa voi olla lehden otsikoita englanniksi, mutta jutut ja kuvatekstit ovatkin sitten thaiksi.
Alkava Kukon vuosi oli tyylitelty tämän näköiseksi jossain Pattayan ostoskeskuksista.
Mutta vaikka ei olisi kaupungilla ja kaupoissa liikuskellutkaan, viimeistään tänä aamuna olisi pitänyt keksiä, että "tosiaan, nythän alkaa Kukon vuosi". Heti kun aurinko oli aamulla noussut, alkoi meidänkin kulmillamme kuulua ilotulitteiden pauketta. Raketteja ei ammuttu, mutta kovaäänistä räjähtelyä sen sijaan kuului pitkin aamua. Itse asiassa ensimmäiset paukut ammuttiin jo eilen päivällä.

Jos täkäläiset koirat olisivat yhtä säikkyjä kuin osa suomalaisista lemmikeistä on meidän uuden vuoden varsin rajoitetun paukuttelumme takia, näiden luulisi olevan lähes hermoraunioita. Mutta ne jotenkin hanskaavat homman paremmin. Riittää, kun vaihtaa paikkaa, jos joku tulee liian lähelle räjäyttelemään ilotulitteitaan.

Thaimaan 60-miljoonaisesta kansasta noin kymmenellä prosentilla on kiinalaiset sukujuuret. Vaikka kiinalaistaustaisia on paljon, se ei riitä siihen, että kiinalainen uusivuosi vaikuttaisi vuosilukuun. Se on vaihtunut samaan aikaan kuin meilläkin. Käytössä on kahta eri vuosilukua. Nyt eletään vuotta 2017, mutta myös vuotta 2560. En tiedä, minkä asioiden yhteydessä valitaan 2017 tai 2560. Moottoriajoneuvojen verolipuissa ainakin on näkyvillä vuosi 2560.

Suomessakin kiinalaista uutta vuotta on alettu juhlia tai ainakin sillä ratsastetaan asioiden markkinoinnissa. Stockmannilta tulleissa sähköposteissa vinkataan kiinalaisiin makuihin, joita Herkussa on nyt tarjolla. Myös lohikäärmekulkue johdattelee Stockan asiakkaat kiinalaistunnelmiin. Finnair puolestaan on lähetellyt mainoksia, jossa esitellään tarjouslentoja Kiinaan. Halvimmillaan edestakainen lento on useampaankin kiinalaiskohteeseen vain 450 euroa.



Ei kommentteja: