Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 17. joulukuuta 2016

Maisema

päivis: Elämässäni on ollut monenlaisia maisemia. Tänään näin yhden niistä täysin muuttuneena. Kun vielä muutama vuosikymmen sitten nykyisessä Jyväskylän Palokassa silmien eteen avautuva näkymä oli pikkuteiden halkoma peltomaisema, tänään maisemaa pilkuttivat valomainoksissa sanat Lidl, Prisma, Citymarket, ABC, Hong Kong ja Clas Ohlson. Nämä muun muassa.

Ihmiset haluavat yleensä, että asiat pysyvät ennallaan. Varsinkaan omaa kotia ympäröivään maisemaan ei mielellään haluta muutoksia. Nimby on yksi sen äärimmäisistä ilmentymistä. Asukkaan mielessä saattaa olla samanlainen reviiri kuin koiralla, joka hermostuu vieraista hajuista, äänistä ja tassun jäljistä. Joskus harmitusta voi aiheuttaa puukin, jonka naapuri päättää tontiltaan kaataa. Maisema on pilattu!.

Palokan maiseman muutos ei ole tapahtumat yhdellä rytinällä, mutta hämmentävää oli ajatella, miten totaalinen muutos suhteellisen pienellä alueella on kuitenkin tapahtunut.

Aikoinaan olin itsekin puhumassa sen puolesta, että Alvajärven rantaan ulottuvan pellon reunaan ei rakennettaisi uutta kunnantaloa. Suojeltaisiin edes rantamaisema. No, ei tullut kunnantaloa, mutta Kodin Terra on jo vuosikaudet myynyt rakentajille tarvikkeita suunnilleen samalla kunnantalolle kaavaillulla tontilla.


Laukaan Nurminen-järven maiseman ei uskoisi ainakaan vuosikymmeniin
muuttuvan. Mitä kauempana taajamista ollaan, sitä todennäköisempää on,
ettei kukaan tule ja pilaa luonnonmukaista näkymää.

Ei kommentteja: