Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 13. joulukuuta 2016

Farkut ulos pakkaseen ennen kuin taas ilma lämpenee

päivis: Olen vähentänyt farkkujen pesua. Pesen vain silloin, kun ne näyttävät likaisilta - ja kesäkelillä. Talvella odotan, että tulee pakkasta, jolloin laitan ne ulos narulle tai terassin kaiteelle yöksi tuulettumaan. Tätä ohjetta olen nyt noudattanut jo kolmisen vuotta.

Jos kotipakastimessa on tilaa, talvipakkasen sijaan farkut voi tietysti laittaa myös pakastimeen. Kesät talvet.

Kun ensimmäisen kerran kuulin farkkujen pakastimeen laittamisesta, kuvittelin että se ikään kuin korvaa pesun. Näin jossain nettikeskusteluissa jopa väitetään. Niin ei kuitenkaan ole. Pakkasessa ne tuulettuvat. Selvät likatahrat pitää poistaa erikseen. Niitä pakkanen ei mihinkään kadota. Jos farkut näyttävät kauttaaltaan likaisilta, silloin on paras pestä farkut (koskee tietysti myös muita farkkukankaisia vaatteita) pesukoneessa.

Omien farkkujeni ensimmäinen pakkasyö ei sujunut aivan suositellun mukaisesti. Laitoin ne pukupussiin, joka kai ulos laittaessa ei ole mitenkään tarpeellista. Virhe sen sijaan taisi olla, kun en kääntänyt niitä nurinpäin. Lisäksi niitä olisi lukemani pakkasohjeen mukaan pitänyt pyykätä vasta noin puolen vuoden kuluttua käyttöön otosta. Ennen sitä farkut olisi tarvinnut vain laittaa ulos pakkaseen tai pakastimeen. Elleivät siis ole selvästi likaiset.

Kun nyt saimme taas kunnon pakkaspäivät, laitoin farkut yöksi narulle. Ja kappas vaan, unohdin taas nurin kääntämisen. Lopputulos oli kuitenkin raikas. Eli suositus kääntää farkut nurinpäin taitaa olla ihan turha.

Farkkujen ensipesuksi suositellaan kuitenkin käsinpesua. Mutta muuten niiden pesua pitäisi siis välttää. Miksi näin? Muun muassa siksi, ettei niistä lähtisi väriä. Varsinkin mustat farkut menettävät vesipesussa väriään nopeasti. Kerran viikossa pestessä farkut voivat jo kuukauden päästä olla harmaat. Näin ainakin väitetään.

Ei kommentteja: