Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 29. marraskuuta 2016

Hävikkiruokaa kotiin

päivis: Tänään olin ruoka-apua käsittelevässä seminaarissa, jossa sana hävikkiruoka tuli mainittua moneen kertaan. Hävikkiruoalla on suuri rooli esimerkiksi niin sanottujen leipäjonojen ruokatarjonnassa, mutta hävikkiruoka ei päädy yksistään vähissä varoissa olevien nälkää häätämään. Myös kaupoissa on tarjolla ruokaa, joka löytää tiensä joko asiakkaan ostoskoriin jollain alennushintalapulla varustettuna, tai jos huonosti käy, kaupan biojäteastiaan.

Tämän päivän seminaarissa törmäsin myös mobiilisovellukseen, joka auttaa lounas- ja muista ravintoloista päivittäin yli jäävää ruokaa päätymään vielä jonkun illalliseksi tai kenties seuraavan päivän lounaaksi.

Innostuin seminaarin aikana lataamaan omana puhelimeeni ResQ-palvelun, josta iltapäivällä huomasin, että samalla kadulla on kahvila, jossa olisi edulliseen hintaan tarjolla "monipuolinen ja gluteeniton kasvislounas". Pitihän sitä kokeilla. Sain seitsemällä eurolla 800 gramman annoksen pääasiassa tuoreista kasviksista, juustosta ja pähkinöistä kasatun annoksen, johon kuului lisäksi siivu talon omaa leipää.

Annos oli valmistettu samana päivänä ja säilytetty kylmässä. Mielestäni tein melko hyvät kaupat, vaikka en ruokaa vielä syönytkään, vähän vasta maistelin. Luulen, että syötävää riittää ainakin parin päivän eväiksi.
Ostamani kasvisannos on todella tuhti ja monipuolinen.
Illalla huomasin vielä saapuneen sähköpostin, jossa todettiin näin: "Onneksi olkoon! Liityit juuri yhteen niistä kerhoista, joihin oikeasti kannattaa kuulua: sellaiseen, jossa syödään hyvin, mutta pidetään myös ympäristö ja kukkarosi mielessä. Polleampi tyyppi saattaisi kuvailla tilannetta sanoilla "win-win". Ja koska olet jo täysivaltainen ResQ Clubilainen, on ensimmäisen annoksesi pelastaminen ihan oikeasti näin näppärää..." Tosiaan, sovelluksessa ruoka-annosta ostaessa asiakas päättää, montako myynnissä olevaa annosta hän haluaa ostamalla "pelastaa".

Lisäksi sain sähköpostiin kuitin ostoksestani, jonka olin sovelluksen kautta maksanut luottokortilla.

Usein varsinkin lounasajan päättymisen aikoihin tulee mieleen, että olisi mukava ostaa kotiin vietäväksi vaikka kasvispihvejä, joita suurella todennäköisyydellä jää yli. Ehkä pitäisi vain rohkeasti kysyä, onko mahdollinen jämäruoka myytävänä. Ehkä tämä kuluvan vuoden alussa Helsingissä käyttöön otettu ResQ tai joku muu vastaava sovellus laajenee pienistä kahviloista ja ravintoloista myös suurempiin lounaspaikkoihin.

Ei kommentteja: