Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 19. elokuuta 2016

Olinkohan tyhmä kun otin vapaaehtoisen eläkevakuutuksen?

päivis: Kanssani lähes saman ikäinen työkaveri huomasi tänään jonkun tiedotteen kaksipäiväisestä kurssista, jossa on mahdollista perehtyä lähestyviin eläkevuosiin. Hetken olimme jo ilmoittautumassa kurssille, joka tosin toteutetaan vasta ensi keväänä. Kun työkaveri jatkoi lukemistaan, ymmärsimme, että taidamme olla jo vähän yli-ikäisiä. Ainakin ensi kevääseen mennessä. Meidän, noin vuoden päästä eläköityvien olisi pitänyt keksiä mennä vastaavalle kurssille jo noin pari vuotta ennen eläkkeelle jäämistä.

Työkaveri tosin ennätti jo ennen tuosta kahden vuoden suosituksesta luettuaan todeta, etteipä hän kyllä ainakaan lähde. Siinä taisi minullakin mennä tilaisuus viettää pari päivää Tampereella kylpylässä, mahdollisesti työnantajan laskuun.

Kyllähän itselle sopivaa tapaa jäädä eläkkeelle on tullut moneen kertaan mietittyä. Osa-aikaeläkkeellä olo on sitä paitsi antanut hyvän mahdollisuuden testata, miltä eläkeläisen elämä tuntuu. Hyvältä on tuntunut, toistaiseksi ainakin.
Alan pikkuhiljaa näyttääkin eläkeläiseltä.
Joskus aikoja sitten freelancerina ajattelin, että eläkkeeni tulee olemaan niin pieni, etten koskaan voi jäädä pois työelämästä. Kun yhtenäinen työvuosien putki Sininauhassa on ennen eläköitymistä jatkunut noin 15 vuotta, jotain sentään jää käteen. Sen lisäksi olen maksanut jo monen vuoden ajan vapaaehtoista eläkevakuutusmaksua. Olen kyllä tiedostanut, että maksamillani kuukausierillä tuleva lisäeläkkeeni ei kovin kummoiseksi liho. Sen sijaan jotain jäi huomaamatta - tai ymmärtämättä.

Päivä tai pari sitten sain Mandatumilta kirjeen, jonka sisältöä en ihan heti suostunut uskomaan. Sen ymmärsin, että voisin jo nyt alkaa nostaa vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen perustuvaa eläkettäni. Koska olen vasta osa-aikaeläkkeellä, en sitä tietenkään tee. Kirje ei minulle kuitenkaan kertonut, että joudunko edelleen maksamaan kuukausimaksuja, jos en ala nostaa eläkettä. Tuli nimittäin tunne, että voisinhan sen reilun sadan euron kuukausimaksun sijoittaa johonkin muuhunkin.

Mandatumin kirjeen pommi oli veroprosentti, jonka vapaaehtoisen eläkevakuutuksen mukaisesta eläkkeestä joutuu maksamaan. Eläkettä verotetaan pääomatulona. Ja sen vero on 30 %. Siis reippaasti korkeampi kuin jos eläkettä verotettaisiin ansiotulona.

Koin, että olen tullut petetyksi. Tai ehkä olen ollut vain tyhmä ja ymmärtämätön. Kun toinen, vasta työuransa alkupuolella oleva työkaverini kuuli vapaaehtoisen eläkevakuutuksen verotuskäytännöstä, hän, ehkä aivan syystäkin, parahti, ettei kyllä enää halua maksaa eläkevakuutusta. Eri asia on, miten noista sopimuksista edes voi päästä eroon, kun kerran on erehtynyt laittamaan nimensä sopimuspapereihin.

Ei kommentteja: