Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 27. marraskuuta 2015

Takaisinveto

päivis: Lähes päivittäin sanomalehdistä löytyy parin palstan levyinen ilmoitus, jossa asiakkaita kehotetaan palauttamaan jokin tuote, jonka he ovat ostaneet kaupasta. Takaisinvedot ovat viime vuosina lisääntyneet selvästi. Myös Evira vahvistaa tämän epäilyn. Pelkästään elintarvikkeiden takaisinvetoja on lähivuosina ollut reilut sata per vuosi.

Minulle ei ole selvinnyt, miksi takaisinvetojen määrä on lisääntynyt. Ollaanko valmistus- tai pakkausvaiheessa nykyään huolimattomampia kuin ennen? Vai onko kenties EU edellyttänyt tiukempaa valvontaa ja kun huomataan, että joku moka on tapahtunut, siitä pitää ilmoittaa ilmeisesti ainakin maan valtalehdissä.
Fazerilla sattui joskus moka ja Angry Birds -pusseihin päätyi vääriä karkkeja.
Takaisinvedon kynnys taitaa nykyään todella olla huomattavasti matalammalla kuin ennen.
Ruoan lisäksi esimerkiksi vaatteita otetaan usein pois myynnistä ja jo myytyjä pyydetään palauttamaan. Varsinkin lasten vaatteissa huomataan joskus jälkikäteen vaarallisia nauhoja. Jonkun sellaisen takaisinvetoilmoituksen näin vilaukselta tänään päivän lehdestä. Myös erilaisten työkalujen valmistajille sattuu välillä mokia ja sitten taas toivotaan, että niitä ostaneet lukisivat sanomalehtiä.

Joskus uusia autojakin vedetään takaisin. Tai ainakin niistä löytyy joku tuotantolinjalla sattunut virhe. Juuri eilen mietinkin, kun uutisissa näytettiin Uudenkaupungin tai jonkun muun autotehtaan liukuhihnatyötä, miten siellä paikan päällä varmistetaan, että joka ikinen nippeli varmasti päätyy oikealle paikalleen ja auto varmasti tulee ajokuntoisena ulos tehtaalta.

Takaisinveto on aika jännä sana. Miksi se ei ole takaisinotto tai vain palautuspyyntö? Mitään vetämiseen liittyväähän siinä ei ole, kun asiakas kipittää takaisin kauppaan ja saa kassalla rahansa takaisin.

Usein tulee mieleen, miten käy niille kuluttajille, jotka eivät ole saaneet tietoa jonkin ostamansa tuotteen takaisinvetokehotuksesta. Tosin suuri osa takaisinvetoon johtaneista tapauksista ei taida millään tavalla vaarantaa ihmisten terveyttä. Tai kuinka paljon ihmiset ostavatkaan syömiseen liittyviä asioita (ruokaa tai astioita), jotka pitäisi ottaa pois myynnistä, mutta kukaan ei ole sattunut huomaamaan niiden olevan terveysriski?

Ei kommentteja: