Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 6. lokakuuta 2015

Vihapuhetta polkupyöräilijöistä

päivis: Otsikko syntyi hetkeäkään harkitsematta, joten slow down, vihapuhetta ei ole tulossa. Yhtä hyvin olisin ehkä voinut otsikoida, että "kevyenliikenteen väylän kuninkaat" tai "tolkkua pyörätielle". Sattumalta tänään huomaamani otsikko sai taas pohtimaan, ovatko polkupyöräilijät nykyään jotenkin erityissuojeluksessa.

Kävelin aamulla kevyenliikenteen väylää pitkin. Vastaan tuli useita pyöräilijöitä. Yhdessä kohdassa pyörät tulivat talon kulman takaa niin, että pyörä oli kohdalla suunnilleen samalla hetkellä kun sen pystyi kohtuudella huomaamaan. Osa ajeli ihan rauhallisesti, mutta joillakin tuntui olevan tuli hännän alla. Yksikin fillaristi ajeli vastaani kaikkia vaaroja uhmaten - ja ilman kypärää tietysti.

Siihen lehtiuutisen otsikkoon. Uutista en lukenut, mutta otsikostakin saattoi päätellä, että taas on polkupyöräilijä raukka tullut tuhman autoilijan kolhimaksi suojatiellä. Vastaavanlaisia otsikoita on nähty viime aikoina, välillä kohtaamiset ovat päättyneet hyvinkin ikävästi.

Olen kai ollut tietämätön, kun vielä jokunen vuosi sitten kuvittelin, että polkupyörä pitää taluttaa suojatien yli. Olen ollut väärässä ainakin siltä osin, että nykyään kai pyörällä saa päästellä vaikka minkälaista vauhtia suojatien yli, jos suojatie on osa pyöräilyn sallimaa kevyenliikenteen väylää.
Suomessa tuskin tällaisiin fillaristeihin törmää. Kuva onkin Tanskasta.
Liikkumisesteisistä varoittava merkki
ei tarkoita ainakaan pyöräilijöitä.
On jotenkin kohtuuton ajatus, että autoilija pystyisi välttämään yhteentörmäyksen, jos pyörän sarvista ja etuajo-oikeudestaan pitää kiinni joku aiemmin mainitun kaltainen pyöräilijä. Jos autoilijalla on väistämisvelvollisuus, niin kyllä pyöräilijälläkin pitäisi olla velvollisuus hiljentää suojatietä lähestyessään edes sen verran, että autoilija ennättäisi reagoida kaksipyöräiseen.

Autoilijat ovat selvästi muuttaneet käyttäytymistään suojatien kohdalla, minä mukaan lukien. Nyt näkee hyvin usein, että autoilija pysähtyy suojatien eteen, jotta jalankulkija saa ensin ylittää kadun. Pahoin pelkään, että polkupyöräilijöiltä ei samanlaista malttia löydy. Veikkaan, että jalankulkijat jäävät entiseen tapaan pyörillään kaahaavien jalkoihin ja tönimiksi, mutta näistä kolhuista ei kai saa revittyä yhtä raflaavia otsikoita kuin autojen ja fillaristien kohtaamisista.

Myönnän, että vähän pelkään edestä, takaa ja sivulta vilahtelevia fillaristeja. Pelkään pyöräilijöitä jalankulkijana, mutta loppujen lopuksi pelkään vielä enemmän sitä, että tulisin autolla törmänneeksi johonkin "puun takaa" hyökkäävään pyöräilijään. Luulen, että olisipa tilanne syntynyt miten tahansa, autoilijana olisin tuossa yhteentörmäyksessä aika heikoilla.

Ei kommentteja: