Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 26. syyskuuta 2015

Villa Kokkonen ja Alvar Aalto

päivis: Vaikka olen Alvar Aalto -fani, jotenkin on päässyt menemään ohi, että Järvenpäässä sijaitseva Villa Kokkonen on Aallon suunnittelema. Asia ei ainakaan ole ollut aktiivimuistissani. Mustanpuhuva rakennus valmistui vuonna 1969 säveltäjä, akateemikko Joonas Kokkosen yksityisasunnoksi. Nyt taloa asuttaa taitelijapariskunta Elina Viitaila ja Antti A. Pesonen. Hauskaan pariskuntaan pääsimme tutustumaan työpaikan virkistyspäivän yhtenä ohjelmanumerona.
Villa Kokkosen julkisivu sisäpihan suuntaan.
Tutustuminen Villa Kokkoseen oli todella ohjelma, näytös ja konsertti, kun Antti ja Elina kertoivat hauskalla tavalla talosta ja sen aikaisemmasta isännästä. Ja siinä sivussa vähän vieraistakin. Meille, Sininauhasäätiön ja Sininauhaliiton työntekijöille oli tilattu talon esittely, jonka teemana oli Aalto ja Sibelius.

Taiteilijapariskunta ryhtyi Järvenpään kaupungin omistaman Villa Kokkosen vuokralaisiksi kuutisen vuotta sitten. Siitä lähtien he ovat tehneet kovasti työtä luodakseen talosta elävän kotimuseon. Ja sitä se todella tuntuu olevan. Erilaisten esittelyjen ja niihin liittyvien ohjelmanumeroiden lisäksi Villa Kokkosessa järjestetään ympäri vuoden konsertteja ja onpa se varattavissa myös kokous- ja muuhun yksityiskäyttöönkin. Antti ja Elina tuntuvat vastaavan kaikesta, mitä talossa tapahtuu. He kertovat tarinoita ja musisoivat (pianisti Elina soittaa ja oopperalaulaja Antti laulaa), mutta Elina myös leipoo kahvipöydän herkut.

Villa Kokkosta käyvät tietysti myös ulkomaiset arkkitehdit ihastelemassa. Rakennuksesta todetaan, että se on yksi upeimmista Aallon suunnittelemista yksityiskodeista. Kokkoselle Aalto piirsi kodin, jonka muoto perustuu flyygeliin. Soitin on edelleen talon ateljeessa Elinan käytössä.


En millään voinut uskoa, että rakennus sijaitsee Tuusulanjärven rantamaisemissa. Kuvittelin sen olevan kauempana järvestä. Mutta niin vain on. Pihasta avautuu maisema Tuusulanjärvelle. Yksi Elinan ja Antin suururakoita on ollut tuon näkymän avaaminen. Maiseman säilyttämisestä pitävät osaltaan nuolen myös naapurissa sijaitsevan hevostilan nelijalkaiset asukkaat.

Villa Kokkosessa käynti oli aivan loistava kokonaisuus. Oli oikeastaan hyvä, että meille ei etukäteen kerrottu mitään muuta kuin ohjelman otsikko. Ainakin minä tulin täydellisesti yllätetyksi. Villa Kokkosen kotisivut löytyvät tämän linkin takaa.

Villa Kokkosen pihasta löytyy myös Alvar Aallon suunnittelema saunarakennus.

1 kommentti:

Asta kirjoitti...

Kiitos tekstistä Päivis, minäkin nautin retkestämme ja Villa Kokkosen kokonaiselämyksestä. =)