Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 20. heinäkuuta 2015

Seitsemän veljeksen vaellusreitti, osa 1

Viime talvena haaviimme tarttui tieto, että Seitsemän veljeksen vaellusreitti oli siirretty pois Tuusulan Jokilaaksomme mailta. Kyseisestä reitistä emme olleet kuulleet aiemmin mitään. Havainto sai meidät tutustumaan aiheeseen tarkemmin.

Tuleva, urbaani eräkotimme vaelluksen ajan
Teimme päätöksen, että seuraavana kesänä kävelemme koko reitin omalla urbaanilla tavallamme. Siitä lisää myöhemmin, sillä vaelluksestamme ja sen valmistelusta teemme blogimaisen päiväkirjan valokuvineen. Ehkä julkaisemme sen muuallakin, sillä netistä ei löydy yhtään tarinaa, joka kertoisi koko reitin kulkemisesta.

Yhden historian mukaan idea pääkaupunkiseudulla kulkevasta vaellusreitistä syntyi kesällä 1964, kun Akateeminen Urheiluliitto halusi jalostaa edellisenä talvena järjestämänsä Oulu-Helsinki-hiihdon kokemuksia pysyväksi reitiksi.
Jo seuraavana syksynä järjestettiin Seitsemän veljeksen vaellus, joka kulki Nurmijärven Palojoelta Helsingin Pirkkolaan.
Vaelluksen rinnalle kehitettiin Impivaaran juoksu, johon parhaimmillaan osallistui yli 2000 kuntoilijaa. Alkukilometrit taivallettiin kapeita polkuja pitkin yli kallioiden ja halki upottavien soiden.
Juoksu ja sen raskaus keräsivät mainetta ulkomaita myöten, mutta osallistujien toiveesta sen kulku siirrettiin tasaisille teille. Maastopyöräilyyn haastavat polut ja rapaiset taipaleet sopivat mainiosti.
Helsingin ja Hyvinkään välillä järjestettiin myös Seitsemän veljeksen hiihto. Huonoina lumitalvina hiihto piti typistää vain Hyvinkäällä kiertäväksi tai jopa peruuttaa. Lopulta hiihto lakkautettiin kokonaan.
Oulu-Helsinki-hiihto poiki myös Taaborin Hölkän, joka seurasi Nurmijärvellä Seitsemän veljeksen reittiä ja kurvasi Tuusulan kautta maaliin.
Myös Pääkaupunkijuoksu ylläpitää Impivaaran juoksun perinteitä, joskin se kiertää Helsingin Keskuspuistossa vain Pirkkolan ja Tuomarinkylän välillä.

Seitsemän veljeksen vaellusreitti alkaa Kansallisteatterin edustalla olevalta Aleksis Kiven patsaalta ja kulkee Helsingin Keskuspuiston, Vantaan, Tuusulan ja Nurmijärven kautta Hyvinkäälle. Reitti on 90 km pitkä, ja se kulkee suuren osan matkasta asutuksen tuntumassa. Reitti on parhaimmillaan Helsingin Keskuspuistossa, Nurmijärven pohjoisosissa ja Hyvinkäällä. Tuusulan osuudelle on löydetty uusi mukava linjaus, joka kulkee mm. Ruotsinkylän tutkimusmetsän eksoottisten puulajien katveessa.
Vaellusreitti soveltuu lyhyelle kylästä kylään tehtävälle päiväretkelle tai useamman päivän vaellukselle. Reitin varrella on nähtävyyksiä, taukopaikkoja sekä ruokailu-, peseytymis- ja majoituspalveluita. Vaellusreitti sopii patikointiin ja maastopyöräilyyn sekä osin myös hiihtoon. Reitti ylsi 10 joukkoon Vuoden Retkikohde 2014 -äänestyksessä, jonka tulokset julkistettiin GoExpo-messuilla vuonna 2014.

Ei kommentteja: