Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 6. helmikuuta 2015

Nettimaailma

jormas: Sosiaalinen media on verraton asia. Tosin tiedän monia, jotka ovat nakertaneet sitä hieman jostakin nurkasta ja sen perusteella arvostelevat ja jakavat mielipiteitään, kuin monipuolinen ja -vuotinen käyttäjä.

Netti on esimerkiksi oiva yksinäisyyden torjuja, joka tietenkään ei livenä vieressä seisovaa ihmistä korvaa. Mutta näinhän ei liene tarkoituskaan. Huomaan esimerkiksi itsestäni, että joissakin tapauksissa, kun en halua asiasta keskustella tai se on muuten jollakin tavalla kiusallinen ilmaistavaksi, on some siihen oiva väline. Jos haluan asiani vain asianomaisen tietoon, löytyy nettimaailmasta siihen välineitä pilvin pimein. Ehkä eniten käytettyjä Suomessa ovat sähköpostit ja tekstiviestit. Mutta nykyisin monet muutkin netin ohjelmat ja välineet antavat mahdollisuuden yksityisempään viestintään Twitteristä Facebookin ja moniin muihin. Mutta netissä voit jakaa syvällisiä viisauksiasi tai hyvää päivää kirvesvartta vaikka ympäri maailmaa. Ja jos kielitaito laittaa rajoituksia, siinä auttavat käännöskoneet, jotka kääntävät minkä kielen ja kirjaimet miksi tahansa.

Moni myös valokuvaa puhelimen kameralla vain omaksi ilokseen eikä kuvia muille näyttele saati jakele. Mutta  toisinkin toimivia on, joille esimerkiksi Instagram on oiva välinen. Voit jakaa ja julkaista sen kautta kuvia ja tehostaa niiden löytymistä sanoilla. Jos laitan sinne kuvan ja mukaan esimerkiksi sanan  #talvi, niin julkaisuni tarttuu monien haaviin, jotka etsivät talviaiheisia kuvia. Voit myös itse päättää keiden julkaisemia kuvia seuraat, on ne julkaistu sitten Suonenjoella tai Honolulussa.
Moni marmattaja tuntuu muodostavan käsitystä sen perusteella, että ei ole itse tehnyt juuri mitään sen eteen mitä seuraa ja mihin osallistuu. Voin aivan itse säädellä oman ympäristösi ketä seuraan, mihin osallistun ja kuka voi seurata minun julkaisujani. Facebook on oiva esimerkki ihmisen aivan arjen sälästä, sillä moni aloittaa aamunsa kirjoittamalla siellä omalle foorumilleen, että nukuin hyvin. Ja vastaavasti päättää päivänsä, siis valveillaolonsa, kirjoittamalla, että menen nukkumaan, hyvää yötä. Näilläkin foorumeilla voin aivan itse valita kaverini ja niin edelleen. Minä aivan itse päätän, kenen huomenet ja hyvää yöt tulevat nettilaitteeni näytölle.
Internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy myös keskustelupalstoja käytännössä kaikesta mahdollisesta. Olen sitten kiinnostunut maan keskipisteestä, ulkoavaruudesta, iankaikkisuudesta tai vaikkapa Trabant-henkilöautoista. Ja jos mieleistä ei löydy, voin perustaa itse käytännössä minkä aiheisen tahansa keskustelupalstan tai kirjoittaa aiheesta vaikka blogeja.

Tämän aamuisen, sanallisen pyrähdykseni tarkoitus ei ollut mikään. Tuli vaan mieleen kirjoittaa aiheesta jotain, kun katselin netistä ystävämme Gerryn julkaisemaa videota maapallon toiselta laidalta. Hänen kuva- ja musiikkikoosteessa taitaa olla meidänkin kuvamme. Kas tässä: https://www.facebook.com/video.php?v=10153046990885449&pnref=story.

Ei kommentteja: