Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 11. maaliskuuta 2014

Huomenna avaamme Omia polkuja kulkevien kivijalkakaupan

Jormas: Ja sen seinille teemme paikallista, mielemme mukaista historiaa, joka on totta.....tai sitten ei. Tässä esimerkki:
Osuuspankin talo

Järvenpään Osuuspankki rakennutti 1960-70-luvulla Hyrylään oman pankkirakennuksen. Aikanaan se oli kylän keskustan hienoin talo.
Vuosien saatossa talossa on ollut monta toimijaa ja liikettä. Kaj ja Mona Mannerheimoilla sijaitsi siellä yritysryppäänsä pääkonttori.
Valokuvausliikkeiden, mm. Kaj & Mona, lisäksi Mannerheimoilla ja kumppaneilla oli Hyrylässä useita ravintoloita. Viimeisimpänä Grazy Kaiffari. Mutta muitakin oli. Säästöpankin talossa esimerkiksi Hyrylän Kesti-Grilli ja Pippuri.
Teksi ja kuva Jorma Soini
Lähes maakuulu oli uudessa Osuuspankin talossa sijainnut Ravintola Kaiffari. Se oli aikoinaan niin sanotun populaarimusiikin yksi valtakuntamme ehdottomista ykköspaikoista. Erinomaisen diskomusiikin lisäksi talossa esiintyi artisteja Irwin Goodmanista maailmankuuluihin viulisteihin.

Tarinat kertovat, että ravintolasta piti tulla myös puitteiltaan ainutlaatuinen vip-allasosastoineen ja saunoineen. Jäitä hattuun taisivat laittaa viranomaiset.
Loistava esimerkki ravintolan suosiosta on 70-luvulla Yhdysvaltain presidentti Gerald Fordin vierailu Suomessa. Mukana Etykiin liittyvällä vierailulla on muun muassa hänen poikansa. Kerrotaan, että hänellä oli yksi paikka Suomessa, johon hän halusi tutustua. Faktaa tai fiktioita, mutta se varsinkin on totta, että yhtenä iltana ravintola Kaiffarin piha oli täynnä turvamiehiä ja mustia autoja, kun presidentin poika vieraili ravintolassa.
Talo kuulunee varmuudella niiden rakennusten joukkoon, jotka elävät niin sanotusti lopun aikoja. Vaikka talo toimijoineen onkin osa Hyrylän historiaa lähes puolen vuosisadan veran, ei rakennuksesta löytyne eväitä ”elämisen jatkoajalle”.

Ei kommentteja: