Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Ihmiskauppaa

päivis: Havahduin tässä yksi päivä ihmiskaupan muotoon, jota harrastetaan täysin julkisesti ja ilman, että kukaan siihen puuttuu. Radiouutisissa kerrottiin, miten joku suomalainen jääkiekkoilija siirtyy pelaamaan KHL-liigaan Jokerien paidassa. Tosin Jokeri-jakso ilmeisesti tulee olemaan lyhyehkö, koska uutinen kertoi myös, että pelaaja todennäköisesti myydään pois. Jotenkin näin asian kuulin.

Jääkiekkoilijoiden ja muiden joukkuelajien harrastajien kauppaaminen ei tietenkään ole mikään uusi asia. Tapa suorastaan kuuluu noihin urheilulajeihin ja sitä ei tosiaankaan kutsuta ihmiskaupaksi, vaikka ainakin jossain mielessä se täyttää sen kriteerit.

Eilen sattui joltain maksukanavalta tulemaan baseball-maailmaan sijoittuva elokuva, jossa ihmiskauppaa vasta harrastettiinkin. Maksettiin siitä, että joku seura ottaa pelaajan ja jostain toisesta taas saatiin myytäessä paljon rahaa. Filmi oli fiktiota, kai, mutta aika karmaisevan kuvan se antoi sen alan ihmiskaupasta.

Miksi jääkiekkoilijoiden ja muiden huippupelaajien kauppaamista sitten pidetään ihan normaalina tapana järjestellä pelaajia seurasta toiseen? Olisiko yksi syy siinä, että kyseessä on useimmiten niin suuret rahat, että ne melkein ylittävät ymmärryksen? Miten joku voi olla niin arvokas, että pelaajan myyjä saa kaupasta miljoonia. Ja tavanomaiseen ihmiskauppaan verrattuna, myös kaupan kohde saa yleensä sievoisen tilin työstään.

Vaikka pelaajat ja myös valmentajat ovat tottuneet siihen, että pelin henki on tämä, on se silti esimerkiksi perheille melkoinen hulabaloo, kun yhtäkkiä pitääkin muuttaa jonnekin täysin vieraille seuduille tai kokonaan toiseen maahan. Eikä varmaan kaikille pelaajillekaan ole ihan helppoa luopua kotijoukkueesta ja seudusta, johon on ehkä ennättänyt jo juurtua.

Ei kommentteja: