Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 5. heinäkuuta 2013

Päivän marmatus osa 2

jormas: Nimimerkki Ramiiro otti kantaa perusteellisen kommentin kanssa toissapäiväiseen kirjoitukseeni "Päivän marmatus". Ken on kiinnostunut aiheesta, kannattaa ennen tämän lukemista lukea Ramiiron kommentti keskiviikolta klikkaamalla kyseisen kirjoituksen alla olevaa linkkä.

Mutta, että nimimerkkikirjoittaja on voinut kommentoida kuten kommentoi, on siihen tarvittu lähestulkoon rivien välistä lukemisen armolahja.
Olen edelleen sitä mieltä, että tällä elintasolla kukin on oikeutettu perustoimeentuloon ihmisarvoisine asuntoineen, vaikka hän ei pystyisi tai ei haluasi tapojaan muuttaa. Sillä kadun juoppo (termi minulle sallittakoon, sillä olin sellainen itsekin), joka ei puuhiensa vuoksi paljon töihin kykene eikä ehdi, palautti varsinkin korkean alkoholiveron aikana täysimääräisemmin kuin mikään muu toimeentulotukea saava ryhmä yhteiskunnalta saamansa roposet valtion ja kuntien pohjattomaan kassaan. Näin hän taitaa tehdä nykyisinkin, sillä kohtalaisen määrän Suomessa myytävästä viinasta valmistaa valtion omistama lafka. Korvauksilla nimittäin ostettiin karrikoiden aromatoppa, sätkäpaperia ja kaljaa. Ja toppatakin hihoissa kuljetttin ohi kassan Jalostajan herenekeittopurkki ja niin sanottu nöttkött eli sianlihapurkki.

Myös alan miehen tai naisen työllistävä vaikutus oli ja on melkoinen, joiden joka tapauksessa olisi jostakin saatava toimeentulonsa, vaikka meillä koneistolla ei olisi ainuttakaan alkoholistia ketä palvella. Siis juoppo muiden työn ja tekemisen kohteena on kaikkea muuta kuin hyödytön.

Ramiiro myös harmitteli ulkolaisten maahamme tuloa ja hänen kanssaan olenkin osin samaa mieltä. Mutta en aivan, sillä yksi aamu radiossa haastateltiin kahta torniolaista, jotka poimivat ulkomailta tulleiden marjanpoimijoiden kanssa marjoja. Kahta suomalaista pidettiin kummajaisina, sillä viljelijöiden mukaan ei suomalaisia pelloille saa millään tavalla. Mielestäni heitä ei saa siksi, että vastikkeeton raha on saanut aikaan sen, että elää voi ilman marjanpoimintaakin.

Edelleen olen siis sitä mieltä, että vastikkeeton raha on myrkkyä. Nimimerkki itsekin kädestäni pitkät ajat 9 euron kannustinrahaa saaneena tietää kyllä aivan hyvin mitä tarkoitan. Mutta minulle oli surullista lukea hänen kokeneen olleensa aikanani  orjatyövoimaa, toivottavasti kuitenkin kutsumuksensa mukaisesti tehtävävässä, palvellessaan juovia alkoholisteja.

Tarkoittamani olla hyödyksi on eri asia kuin orjatyö
Vaikka en koskaan voinekaan tavoitteeseeni päästä, kirjoitan lyhyen esimerkin mitä tarkoitan vastikkeellisella rahalla. Alan mies ja nainen hakiessaan sosiaalitoimesta kuukausittaista toimeentulotukeaan, tapasi aikoinaan aina ja aidosti sosiaalityöntekijän. Hän tenttasi tai kyseli muuten vaan miten on mennyt ja onko missäkin asiassa valoa tai pilviä taivaalla. Toimeentulotukilappua odottava luukuttamisen ammattilainen valehteli kaiken mahdollisen sekä mahdottomankin saadakseen jonkun killingin harkinnanvaraista lakisääteisen rahan päälle.

Luukuttamisen ammattilaisena taatusti tiedän mikä olisi ollut oikein ja mikä väärin. Ilman mitään hyödyksi olemisen velvotetta ja mahdollisuutta saatu raha oli helppo juoda. Välillä se tavallaan ikään kuin poltti myös taskuja koska koin enemmän tai vähemmän huonoa omaatuntoa äskeisestä valehtelusta ja muustakin. Rahasta, jonka koki saaneensa väärin perustein, oli päästävä vikkelästi eroon tavalla tai toisella.

Muistan kaverin, joka kulki kasettinauhuri kainalossa ja josta hän ei koskaan luopunut, vaikka aina ei ollut laittaa edes kenkiä jalkaan. Hän ei luopunut nauhurista siksi, että hänen koko jäljellä oleva itsetunto oli nauhurissa, koska se oli ainut mitä hän koki hankkineensa itse ansaitusti tekemällään työllä. Vastikkeellinen raha on käyttäjälle siis eri arvoista kuin vastikkeeton raha. Vastikkeellinen raha on joskus jopa niin arvokasta, että sitä ei kannata edes juoda tai pistää muuten vaan suruttomasti menemään.

Mutta takaisin luukuttamisen ammattilaisen ja sosiaalityöntekijän tapaamiseen. Toivoisin, että tilanteessa työntekijä voisi sanoa kaltaiselleni luukuttajalle: "Näitkö tuossa pappilan pihassa tuon viinimarjapensaan? No hyvä, minulla on nimittäin kirkkoherran lupa poimia marjat Akseli & Elina vanhainkodin asukkaille. Joten tuossa on litran ta puolen yhdeltä aiemmalta asiaakkaaltani jäänyt kolpakko. Käy poimimassa se marjoja täyteen, niin pistän marjat vanhuksille menemään kotiavun mukana tervehdyksesi kera, että jormas poimi teille marjat päiväkaffen kyytipojaksi. Tuo marjat tänne ja ota kanslistilta toimeentulorahat sen jälkeen. Laitan siihen jonkun kolikon lisää aktiivisuudestasi."

Ja kun näin mielikuvissani tekisin, olisi paljon mukavampi siemailla isoa Gambiina pappilan puistossa ja ajatella, että poimin marjat vanhuksille, jollainen minustakin hyvällä tuurilla joskus tulee. Tätä on vastikkeellinen raha, jota en kuitenkaan aivan orjatyöksi nimittäisi.

2 kommenttia:

Ramiiro kirjoitti...

Noh, noh Jormas. En kirjoittanut missään kohtaan olleeni orjatyövoimana säätiössä ollessani. Kysyy melkoista mielikuvitusta, jos kirjoituksestani päätyy sinun kaltaisesi mies moiseen päätelmään. Päätelmäsi on melkoisen surullista luettavaa, johon ei sinun älykkyysosamäärälläsi varustetun miehen uskoisi päätelmissään päätyvän.

Vastiikkeeton raha hiertää sinua kovasti, mutta ei hallituspolitiikka, joka suosii rikkaita ja lisää köyhyyttä, syrjäytyneisyyttä kuin työttömyyttä!? Supistaen terveydenhuoltoa, lasten- ja nuorten- kuin vanhusten palveluja ja monia muita palveluja. Mietitkö lainkaan, miksi työttömien jono kasvaa ja kasvaa...!?
Oletko EK:n ja kokkareiden, sekä muiden hallituspuolueiden kanssa sitä mieltä, että työttömien tulee ottaa vastaan mitä työtä tahansa, millä palkalla tahansa, jottei yhteiskunnan tarvitse maksaa "vastikkeetonta" rahaa työttömille!? Kirjoituksestasi päätellen, näinkin voisi olettaa sinun ajattelevan!?

Pätkätyöhän on tunnetusti työnantajalle edullista työvoimaa. Otetaan ihmisiä neljäksi tunniksi duuniin kerrallaan, niin ei tarvitse maksaa kesäloma-, saatika talvilomapalkkaa ja irtisanominenkin lienee helpompaa. Mutta, kuka duunari elää sillä puolen päivän palkalla, saatika elättää perheensä!? Vai pitäisikö duunari sitten velvoittaa hakemaan lisukkeeksi toinenkin pätkätyö ja mahdollisesti kolmaskin, joista hän sitten jo maksaakin huomattavasti kovempaa veroa!? Jollei ole yhtä pätkätyötä enempää, on duunarin pakko mennä yhtä kaikki sossun luukulle hakemaan avustusta, kun tienistit eivät kerran riitä toimeentuloon. Sinun mielestäsi hänen sitten vielä pätkätyön lisäksi pitäisi mennä vaikka lopuksi päivää marjoja poimimaan kirkonmäelle, jottei sossun avustus olisi "vastikkeetonta".

Mitenkäs Jormas on, kun rehellisiä ollaan, niin olisitkos sinä mennyt juoppovuosinasi marjoja poimiin sossun vaitelemana!? Epäilen vahvasti, ettet olisi. Vai meinaatko, että tavallinen työtön on velvollinen vastikkeelliseen työhön, mutta juoppo ja narkkari ei!?

Minkälaisella moraalisella perusteella ylipäätään yhteiskunta on velvollinen asuttamaan ja ylläpitämään päihdeongelmaista, jolla ei tarvitse olla minkäänlaista velvoitetta hoitaa päihdeongelmaansa, saatika raitistua!? Sossu ja KELA sponssaa säätiöön kuin muillekkin vastaaville toimitsijoille erittäin korkeat vuokrat ja siihen päälle isohkot palvelumaksut, jotka DIAKkarilla ovat jopa 3000 ja 4000 euroa per kuukausi. Eikä S-säätiökään mikään halpa mesta ole todellakaan.
Siihen päälle sossu sponssaa normaalin ruokarahan, joka menee kuvailemallasi tavalla etupäässä kurkusta alas. Ja, koska rehellinen vanhan ajan juoppo on katoava luonnonvara suomenniemellä, hakee tämän päivän juoppo apoteekista vinon pinon pillereitä, jotka soppala yhtä kaikki sponssaa "terveydenhuollon" menoina. Eräälläkin "juopolla" oli liki 30 eri pilleripurkkia, jotka hän haki eri lekureilta stadista ja sossu maksoi lekurit ja "lääkkeet". Niillä lääkkeillä hän kävi kadulla osin bisnestä, jolla rahalla sai taas viunaa ja osalla pillereitä jatkoi pääpön sekasena pitämistä, kun ei ollut rahnaa viunaan. Säätiön tuetun juomisen miehiä hänkin, eikä tasan ollut ainoa.

(Jatkuu toisessa osiossa, kun tämä blogi vinkuu, että on liian paljon kirjainmerkkejä.

Ramiiro kirjoitti...

(jatkoa edelliseen kirjoitukseen...)

Kirjoitat, kuinka valtavasti rahaa tuokaan veroina päihteiden käyttö, ikään kuin se olisi valtiolle valtava tulonlähde. Unohdat kertoa, tahi et halua jostain syystä mainita, kuinka hirveät ovatkaan päihteiden käytöstä koituvat kustannukset yhteiskunnalle. Ne on moninkertaiset, verrattuna tuloihin. Ne sinunkin hihassa kassan ohitse roudaamasi rokkapurkit maksaa viime kädessä rehellinen duunari hintojen nousuna.
Kännipäissä tapetaan, varastetaan, ajetaan kuolonkolareita ja vammaudutaan, hukutaan, hakataan muija ja kakarat, sekä tapellaan muuten vaan, joiden tappeluiden seuraukset ovat mitä moninaisimmat. Kaikkien niiden vaikutukset eivät rajoitu yksin känniseen itseensä ja yksilöön, johon kännisen agressiot kohdistuu. Vaikutus on myös uhrien perheisiin, sukulaisiin ja muutenkin ympäristöön.
Päihdeongelmaisten vuoksi on ylläpidettävä isot poliisivoimat, vankilat, päihdehoitolat ja sairaaloita kuin terveyskeskuksia työllistävät paljon sama kohderyhmä. Mielestäsi kuitenkaan päihdeongelmallisia ei saa vastuuttaa mistään, saatika velvoittaa raitustumaan, vaan yhteiskunnan tulee piffata kaikki kuin manulle illallisen.

Minä siirryin aikanaan johtamastasi säätiöstä pois juuri sen tähden, kun muutit linjauksesi ja säätiö siirtyi "tuettuun juomiseen", kun siitä sai hyvin palvelumaksuja ja sossu on hyvä sponsori. Siirryin Samariaan juuri sen vuoksi, koska siellä tehdään työtä päihdeongelmaisen raittiuden eteen ja asuminen on todellakin tuettua, päihteetöntä asumista. Elikä, en palanut suinkaan loppuun puljussasi, mutta visioin jo etukäteen, mitä tuleman pitää, kun kaikki sossun ohjaamat moniongelmaiset päihteiden käyttäjät ohjataan samaan yksikköön. En ajatellut enään vanhoilla päivilläni meneväni securitas-kursseille ja siksi siirryin Samariaan, missä ei tarvitse olla töissä henkensä kaupalla.
En muuten visioinut väärin. Uuden yksikkösi aloitettua, vajaan vuoden sisään siellä oli seitsemän puukotusta. Palokunta vieraili suunnilleen joka toinen päivä, siihen poliisien vierailut ja tietty ambulanssien käynnit, vesivahingot ja mitäpä muuta vielä. "Tuetulla juomisella" on hintansa ollut ja tulee jatkossakin olemaan.

Se taas, miten sydämestäni tein työtäni palkkatyöläisenä, voit päätellä itse, kun tiedät tasan tarkkaan, mitenkä asia oli. Veikkaan, että olimme sinun ja Päiviksen kanssa ainoat, jotka emme katsoneet kelloa, koska työaika päättyy. Samarian osalta Ismo kuin Krister tietää sata varmasti kertoa, että sama meno on ollut minulla Samariassakin ollessa.

Niin, se vastikkeeton rahan saanti, joka sinua nyt hiertää, mutta ei päihdeongelmaisten hoitaminen päihteettömäksi.., niin mitäpä siitä tähän lopuksi pitäisi sanoa...
Kuten jo aikaisemmassa kirjoituksessani sanoin, osa työttömyyskorvauksilla ja sossun eläteistä eivät halua tehdä duunia, vaikka töitä kuinka tyrkyttäisikin. Aivan samoin, kuin ei suurin osa päihdeongelmaisista halua raitistua, mutta käyvät yhteiskunnan piikkiin voimaantumassa eri päihdehuollon laitoksissa, jotta jaksavat taas dokata, narkata, popsia pillereitä...

Ongelma on puhtaasti yhteiskunnan oikeus- ja moraalietiikassa, jota hallitus edustaa. Kansahan valitsee eduskunnan, elikä hallitsijansa, jotka johtavat kansaa lakejaan säädellen, jne... Niinpä päteekin tyystin tarkkaan vanha sananlasku; "sellainen hallitsija, millainen kansa". Miksipä siis marmatamme ja kritisoimme factan edessä, kun mikään ei kuitenkaan muutu.., paremmaksi. OY Suomi AB nilkuttaa vääjäämättä omaan hautaansa, kohti katastrofia, jonka takuumiehenä on kansan valitsema eduskunta, josta se hallituskin koostuu.
Amen. Amen.