Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 23. maaliskuuta 2013

Kaikkeen tottuu Thaimaassakin

päivis: En ole laskenut, monesko kerta tämä on, kun olen Thaimaassa. Sen olen kuitenkin pannut merkille, että en enää huomioi joitakin tiettyjä asioita samalla tavalla kuin aikaisemmin. Alkuaikoina tuntui, että kaikkialla liikkui pariskuntia, joissa mies oli vanhempi länsimaalainen (usein oikein reilusti vanha) ja nainen nuori (monesti tosi nuori) thaikku. Näiden silmin havaiten epäsuhtaisten parien määrä tuskin on mihinkään vähentynyt, mutta en vain enää noteeraa koko ilmiötä.

En myöskään poimi thaimaalaisten englannin kielestä sanoja, joissa he muuttavat r-kirjaimen l-kirjaimeksi, koska r on heille vaikea lausuttava. Ennen sekin pisti korvaan, yleensä asia huvitti. Itsekin saattoi monesti sanoa jollekin innokkaalle kauppiaalle, että "tumolou". Siis huomenna, tomorrow. Sillä sanallahan he itsekin usein toivovat, että ehkä kaupat syntyvät tai falangi ostaa palvelun seuraavana päivänä. Falangikaan eli ulkomaalainen ei tietysti ole falangi vaan ärrällä farangi. Mutta kaikki puhuvat thaimaalaisittain falangeista.

Työtä tekevien thaimaalaisten elämää on mukava tarkkailla.
Kalastajien puuhia seurasimme Hua Hinissä.
Samoin huomiotta jää jo sekin, että edelleen täällä ajellaan yleisesti mopolla (noin 110-125-kuutioinen skootteri) kolme, jopa neljä päällä. Perheet pakkaavat helposti kyytiin isän ja äidin lisäksi kolme pientä lasta. Ajotapaan on niin tottunut, ettei ylikuormia mitenkään enää poimi liikenteen seasta katseellaan.

Edelleen kiinnitän huomiota erilaisiin työntekijöihin. Ehkä jopa enemmän kuin ennen saatan katsella ja miettiä heidän elämäänsä. Alkuaikojen kuvitelma aina hymyilevistä thaimaalaisistakin on hieman haalistunut tarkkailun myötä. Ehkä tähän aikaan vuodesta highseasonin, vilkkaimman turistikauden rasitus alkaa jo näkyä. Joillakin hymy ja ystävällinen katse on silti edelleen herkässä. Ja nyrpeimmältäkin näyttävään kahvilan myyjään saa yleensä ystävällisen kontaktin, kun muistaa lausua huomenet tai tervehtiä jotenkin muuten.

Koirat ovat kyllä edelleen jokapäiväinen huomion asia. Useimmiten niistä tulee hyvä mieli, mutta välillä tuntee myös surua esimerkiksi sairaita tai nälkiintyneen oloisia koiria nähdessä. Huomiomme koirien vähentymisestä oli oikea. Hawai'ilta Thaimaahan koiria ja ihmisiä auttamaan rantautunut jenkki kertoi, että koiria on roudattu etelään, Sattahipiin. Siellä niillä hänen mukaansa asiat ovat huonosti ja moni heittää henkensä.

Ei kommentteja: