Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 14. tammikuuta 2013

Miksi somalit on nostettu rasismikeskustelun keskiöön?

päivis: Katselin vähän tilastoja, kun meneillään vellovan rasismikeskustelun keskiöön on jostain syystä nostettu somalit. Ylen A-studion vai minkähän lienee keskusteluohjelman toisena "rasismiasiantuntijana" oli somali ja tänään kuuntelin vähän aikaa samasta aiheesta radion keskusteluohjelmaa, jossa toimittajan lisäksi studiossa oli äänessä - yllätys yllätys - somali.

Somalit tietysti erottuvat katukuvasta ulkonäkönsä ja kai ainakin naiset vaatetuksensa johdosta, mutta tilastojen mukaan heidän osuutensa ulkomaalaisväestöstä ja Suomen kansalaisuuden saaneista on varsin vaatimaton. Herää kysymys, onko sitten suomalainen rasismi jotenkin erityisesti kohdistunut somaleihin.

Tässä vähän niitä tilastoja vuodelta 2011: ulkomaiden kansalaisia Suomessa kaikkiaan 183 133, joista somaleja 7 421 eli 4,1 prosenttia. Samaan aikaan venäläisiä meillä asui 34 006 (18,6 %) ja virolaisia lähes 30 000 (16,2 %). Suomen kansalaisuuden saaneita toissa vuonna oli 4 558, joista somaleja 96, venäläisiä 1 652 ja venäläisten jälkeen seuraavana virolaisia 302.

En halua mitenkään vähätellä rasismin kokemuksia tai niin kuin joku päivän keskusteluohjelmaan osallistunut totesi, ettei ketään saisi kiusata. Rasismi oli hänen mielestään nimenomaan kiusaamista. Mutta miksi rasismin asiantuntijuus ja oikeus määritellä suomalaisia on meillä luovutettu pitkälti juuri somaleille?

Minusta alkaa vähän tuntua siltä, että emme oikeasti olekaan niin rasistisia kuin annetaan ymmärtää, mutta jostain syystä juuri tummaihoisiin kohdistuva huono käytös yleistetään kaikkia Suomessa eläviä ulkomaalaisia (myös kansalaisuuden saaneita) koskevaksi rasismiksi.

Muistui mieleen omakohtainen kokemus Saksasta vuosien takaa. Seisoin kaupan kassajonossa ja kai näytin toisen jonottajan, vanhahkon miehen mielestä ulkomaalaiselta. Hän kysyi minulta hyvin haastavaan sävyyn, puhunko saksaa. Osasin muotoilla sen verran saksalta kuulostavan lauseen, että mies ymmärsi, etten tosiaankaan puhu maan kieltä. Silloinhan sainkin oikein ryöpytyksen päälleni ja mies vaati suureen ääneen vastausta, miksi en osaa. No, turistit harvemmin opettelevat paikallisen maan kieltä. Mutta tilanne antoi minulle omakohtaisesti koettuna ymmärryksen, että vierasmaalainen voi missä tahansa varautua saamaan vaikka minkälaista kohtelua osakseen. Ihan niin kuin suomalaisen pitää varautua saamaan toiselta suomalaiselta turpaansa nakkikioskijonossa. Kumpikaan asia ei liene kovin hyväksyttävää.

Mutta sitä en ymmärrä, miksi meidän pitäisi varta vasten olla kauhean kiinnostuneita ulkomaalaisista, jos asia ei voisi vähempää kiinnostaa. Emmehän ole usein kauhean kiinnostuneita toisistammekaan, paitsi jostain Seiskalehden Tuksun tai Matti Nykäsen viimeaikaisista käänteistä. Taisi olla juuri se tämänpäiväinen radiossa ääneen päässyt somalimies, joka kehotti osallistumaan erilaisiin ulkomaalaispippaloihin, joissa oppisimme tuntemaan näitä vierasmaalaisia. Olisikohan asia syytä kääntää toisin päin? Entä jos nämä olonsa vieraiksi tuntevat maahanmuuttajat tulisivatkin itse katsomaan mitä Martta- tai 4H-kerhoissa tapahtuu, toisivat lapsiaan jääkiekkoharrastuksiin, osallistuisivat vanhuksiin kohdistuvaan vapaaehtoistyöhön, kokoontuisivat kanssamme juhannuskokoille tai opettelisivat vaikka tekemään lumitöitä yhdessä suomalaisten kanssa. Varmaan olisivat kovastikin tervetulleita.

Jos joku nyt edellä kerrotun perusteella päättelee, että taidan itsekin olla rasisti, niin siinähän päättelee. Voin kuitenkin kertoa, että olen esimerkiksi yksityishenkilönä ollut paljon tekemisissä Suomeen tulleiden iranilaispakolaisten kanssa. Olen vieraillut heidän kodeissaan, osallistunut heidän pippaloihinsa, käyttänyt heidän kampaamo- ja ravintolapalvelujaan ja olen jopa taannut yhden pankkilainan, jotta iranilaisnainen kykeni maksamaan veljensä matkan Suomeen.

Ei kommentteja: