Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 6. lokakuuta 2024

Perillä Phatthalungissa

Viime yönä suoritin yli 10 000 kilometrin matkasta viimeisen noin 1000 kilometrin osuuden junalla. Bangkokista Phattahalungiin. Alla oli enemmän tavallisen kansan juna, jossa itselläni oli yhdistetty istuma- ja makuupaikka. Kuljin ensimmäisen kerran alapetillä, josta voi ikkunanraosta kurkkia yölläkin käytännössä tyhjiä asemia ja niiden valoja. Kaikkiaan niitä oli ehkä 25. Oli vanhan ajan tunnelmaa, kiskojen kolketta, vaunujen kilinää ja kalinaa sekä huojuntaa ylös, alas ja sivuille dieselveturin vetäessä letkaa läpi Thaimaan vehreän maaseudun. Vuoteiden laidat olivat tarpeeseen, sillä vaarana oli löytää muuten itsensä lattialta.

Toisenlaiset tarpeet, niin pienet kuin isotkin tehtiin  vanhaan hyvään malliin reiästä kiskojen väliin. Yöhön asti käytävällä kulkikin mitä erilaisempien syötävien kauppiaita, joten tarvetta pytylle oli ehkä kotitarpeita enemmän. Osa purtavista kulki myyjien mukana ja osa oli tilaustavaraa. Itse haksahdin tilaamaan listalta niinkin eksoottista syötävää kuin riisiä paistettulla kananmunalla. Ensimmäiset kaksi venttatuntia sanoivat kauppurit molempien käsien sormilla, että "ten minutes", jonka jälkeen menetin toivoni. Mutta sen jälkeen kuin yllttäen tuli jääkylmänä tilaamaani vesipullo ja siitä tunnin kuluttua huoneenlämpöinen riisiannokseni.

Ei se mieltäni mitenkään masentanut, sillä väki oli järjestään ystävällistä, vaikken mitään heidän thaikielestään ymmärtänytkään. Ymmärryksen tarve lisääntyi loppumatkasta, kun piti jotenkin saada tolkkua kuinka osaisin jäädä oikealla asemalla pois, sillä mitään opasteita ei ollut puhuttuna eikä kirjoitettuna.

Sähköpistokkeetkin oli poistettu junanvaunustani käytöstä, joten älylaitetta varten hommaamani varavirtalähde tuli tarpeeseen ja sain gps-signaalin avulla seurattua matkan kulkua.

Yöllähän minun piti aiheeseen littyen lisäksi olla määrätyllä asemalla junan portailla morjenstamassa kaveriani. Siitä minut pelasti seuraava viesti: "Nyt kävi näin, että Riyan etelästä olevat kaverit halus tulla sisämaasta grillaamaan ja viihtymään viikon lopuksi Lang Suanin biitsille. Nuku rauhassa, mutta me tullaan Riyan kanssa käymään phattalungissa tässä lähiaikoina...tän vuoden puolella."

Ei kommentteja: