Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 22. syyskuuta 2024

Muuttolinnut tekevät kanssani lähtöä

Muutamaan päivään en ole nähnyt Jokilampien ja joen joutsenperhettä, vaikkakin luulen niiden yhä olevan maisemissa. Jo monta vuotta olemme valmistautuneet rintarinnan lähtöä lämpimämpään. Minä liki 10 000 kilometrin päähän Finnairin sinivalkoisin siivin ja joutsenet omin siivin kymmenesosaan siitä, vaikka aikaa käytämme matkaamiseen ilmojen halki saman verran. Yhtenä syksynä linnut kyhnöttivät kylmissään Jokilaaksossa, vaikka jää jo peitti veden. Taisin jotenkin mennäkin niiden luokse suht varmana avun tarpeesta, mutta siitä vanhemmat vaan lähtivät Itämeren lämpimämmälle puolen ja lapset perässä.

En oikein osaa sanoa onko niillä vai minulla isompi työ valmistautua talveen, sillä oma jobinsa on hautomisessakin, johon isäntäkin osallistuu ainakin emännän ollessa "ulkona" syömässä kasvisruokaansa. Mutta sitä ennenkin on jotain puuhasteltava, jos aikoo ylipäätään pyöräyttää puolentusinaa munaa ja niistä viimein jälkikasvua touko-kesäkuussa. Aikansa on lapsukaisia myös ruokittava ja opetettava joutsenten tavoille lentämisineen, jotta selvyityvät matkasta näihin aikoihin meren tuolle puolen. Omat vaaransa on myös  luonnossa, ja ihmisten voimalinjoissakin sekä muissa keksinnöissä. 

Omia talviteloille laittamisia olen vuosi vuodelta vähentänyt. Joku vuosi sitten tuuli riepotteli palasiksi hyttysverkollisen huvimajani enkä sen jälkeen ole enää purkanut kehikkoakaan. Sen tyynyillä sen sijaan löhöän edelleen kesäisin ja käytän kuvan pyykinkuivaustelineenä.

Kun talvilumet pudottivat Pienen, vihreän huoneeni katon kolme kertaa peräkkäin, annoin siinäkin periksi. Enkä enää laittanut katottomaksi muuttuneeseen kasvihuoneeseen katetta enkä kastelulaitetta, joten ei ole niiden purkamisiakaan. Vähän samantapaisesti kävi 10-metrisen pressutallinkin kanssa. Ponttoonilaituria vetäisen tänään sen verran kuivalle maalle ja köytän kiinni, jotta ei tarvitsisi hakea sitä toistamiseen kanootin kanssa vastarannalta ensi keväänä.

Lämpöjen säätelyssä saunakonttiin ja Merikonttikotiin noin 10 asteeseen talven ajaksi on omat puuhansa, sillä putkistojen ja pumppujen lisäksi sisällä on säiliöissä talous ja harmaata vettä vähimmilläänkin satoja litroja. Ne jos jäätyvät, on edessä kaikkien savottojen äiti.

Livekamerat kyttäävät Jokilaakson elämää reaaliajassa ja minä niitä yötä päivää hälytyksineen, olen sitten missä maailmankolkassa tahansa. Joten takapäivystäjä on tuota pikaa pelipaikalla koirineen tai ilman, jos joku on tekemässä Jokilaakson ympäristössä sinne kuulumatonta.

Ei kommentteja: