Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 26. elokuuta 2024

Valikoitua vastuullisuutta

Eilisellä auringonlämmöllä tuvassa oli aamukuudelta 23,5, ulkona auringon jo kurkkiessa horisontin takaa 11,1 ja uimavesi Jokilampien laiturin vieressä samaan aikaan 21.1 astetta. Joten mikäpä oli niillä eväillä aloittaa päivä ja suunnata aamukaffen jälkeen notaarin luo Hyvinkäälle. Piti saada 25 euron kappelehintaan pari nimikirjoitusta viisumihakemuksen liitepapereihin.

Mieltäni notaarin lisäksi askarrutti otsikon valikoiva nuorten ja aikuisten valikoiva vastuullisuus. Mopokortin hankkimiseksi pitää hakea ajokorttilupa, jota voi hakea aikaisintaan 14-vuotiaana. Ajokorttilupa on kuljettajantutkintoon pääsemisen edellytys ja kun sen saa, on se voimassa kolme vuotta. En tiedä miksi se on näin. Ehkä se on yhtä tarpeetonta byrokratiaa kuin notaari, joka todistaa, että minut tutkinut lääkäri ja eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ovat olemassa. 

Sitten Traficom voi myöntää poikkeusluvan henkilöauton ajokortin saamiseksi jo 17-vuotiaana, jos nuoren säännöllinen kulkeminen kouluun, töihin, työssäoppimiseen tai harrastukseen on kulkuyhteyksistä tai muista erityisistä syistä johtuen hankalaa. Luulen, että tämän todistamisessa auttaa mielikuvitus. 

Tupakkatuotteita ja nikotiininesteitä ei saa myydä alle 18-vuotiaalle. Myöskään tupakan vastikkeita, tupakointivälineitä ja sähkösavukkeita ei saa edes luovuttaa kuin saman ikäisille. Tupakkalaissa säädetään myös myyjän ikärajoista. Heidänkin pitää olla yli 18. Suunnilleen samat säännöt lienevät alkoholinkin suhteen. Miten lienee kauppojen ja kioskien nuorten myyjien kohdalla tai Nicoretten sekä sätkäkoneiden kaltaisten tuotteiden kanssa.  Jopa rahapelaamiselle on omat, sinällään huvittavat ikärajansa, sillä kukapa nettipelaamista kykenisi vahtimaan.

Rajoituste tilalle yhteiskunta tarjoaa ilmaiset kondomit, ehkäisypillerit, ehkäisyrenkaan, kuparikierukan sekä hormonikierukan ja ehkäisykapselin 25 ikävuoteen saakka.

Melkein kaikki muut menevät ymmärrykseeni, mutta eivät yhteiskunnan maksamat ehkäisyvälineet, vaikka käsitänkin niiden ehkäisevän teini- ja vähän muitakin raskauksia. Nykyisin kondomit maksavat eurosta ylöspäin kappale, joten joku muu kuin rahatilanne valikoivassa vastuunkannossa on vinksallaan. Kun itse olin nuori, ehkäisyvalistuksen ydin oli vain yksi lause: "Siitä ei hyvää seuraa, jos ylä- ja alapää seisovat yhtä aikaa."

Yöllä pohdin, että nuori ja nuori aikuinen saavat kulkuneuvoonsa menovettä, muttei ehkäisyvälineitä ilman sponsorointia. Sitäkin mietin, että onkohan kyseisen kortonkipaketin hankkiminen nuorella yhtä vaikeaa kuin minun saada uusittua 15 vuotta käyttämäni lääkkeen resepti? Nimittäin jos on, niin jäävät gummit taatusti hankkimatta. 


Ei kommentteja: