Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 16. elokuuta 2024

Missä ovat sylttytehtaat?

Lähes sata vuotta sitten autonkuljettaja Väinö Toivoselle apumiehineen tuli jano ja he päättivät käydä juomassa vettä tien lähellä olleesta lähteestä. Suu kuivui entisestään, kun miehet huomasivat lähteen pinnalla kelluvan ihmisen irti leikatun peukalon. Viranomaiset löysivät lopulta kahdesta lähteestä yhteensä 30 eri ruumiinkappaletta.

Sörnäisissä sijaitsi pieni sylttytehdas, joka valmisti muun muassa erilaisia lihahyytelöitä. Isänmaallisen kansanliikkeen IKL:n uutis- ja päivälehden Ajan Sanan päätoimittaja oli ilmavoimien entinen komentaja Arne Somersalo, joka repäisi asiasta iltapäivälehtimäisen otsikon: ”Tattarisuon arvoitus selviää. Jäljet johtavat sylttytehtaaseen?”

No, eivät johtaneet, sylttytehdas oli syytön ja lehti sai raastuvanoikeudessa sakkoja. Sanonnasta syntyi lentävä lause, jossa sylttytehdas tarkoittaa jonkinlaista hämäräperäisen asian takana olevaa tahoa. Aikoinaan selvisi, että Tattarisuon tapauksen takana oli pieni mustaa magiaa harjoittanut ryhmä. Malmin hautausmaalla avoimeksi jätetyistä haudoista oli noudettu rituaaleissa tarvittavat ruumiinosat, jotka lopulta päätyivät Tattarisuon lähteisiin.

Yhtä syyttömiä kuin Sörnäisten sylttytehdas ovat mielestään äänestäjät, jotka haukkuvat poliittisia päättäjiä. Vain harvoin kuulee kuulee kenenkään sanovan, että itse valitsin ja äänestin väärin.

Samantapainen ilmiö on pesiytynyt Pariisista palanneeseen ja pahasti epäonnistuneeseen ja pettyneeseen urheilujoukkueeseen. Poikkeuksen tekevät he, jotka olivat tyytyväisiltä saatuaan olla mukana. Se riipoo minua, sillä olen lystin maksaja, kuten muutkin veronmaksajat.

Vain harvoin urheilija löytää epäonnistumisensa syyn itsestään. Vaan syyllinen on aivan liian usein "Sörnäisten sylttytehtaalla". Nyt mestauspölkyllä on Suomen olympiakomitea, jossa toki on varmasti remontinkin tarvetta. Mutta jos joku urheilija on olympialaisssa mieluummin jälki- kuin etujoukoissa, en kyllä mitenkään voi nähdä saati syyttää siitä ylipäätään etupäässä muita. 

Mutta oman läjän penkominen on tunnetusti hankalampaa kuin naapurin. Nyt on keskusteltu paljon siitä, että koulujen tulisi kieltää koululaisilta matkapuhelinten käyttö oppitunnilla ja ehkä välitunneillakin. Koska huonon koulumenestyksen sylttytehdas onkin "tietäjien" mukaan kämmenenkokoisessa älylaitteessa. Vähän samaan tapaan, että liikajuomisen syy ei olekaan juojassa, vaan pullossa sekä sen sisällössä. Tottakai sillä on koulumenestykseen merkitystä mitä oppitunnilla tekee ja missä opetuksen sijaan mieli harhailee tai seikkailee. Itse en tarvinnut siihen älylaitetta, vaan oppimisen sijaan löysin itseni usein tunneilta poistettuna ja muutenkin muuta mielenkiintoisempaa. 

Kun olen kuunnellut huipulle päässeitä urheiljoita, he sanovat sen vaativan paljon kieltäytymistä eikä elämään urheilun lisäksi juuri muuta mahdu. Pitäisikö siis urheiljoiltakin rajoittaa älylaitteiden käyttöä? Mutta eihän se ole mahdollista, sillä nykyisin on kipitettävä jokaisen suorituksen jälkeen katsomon reunalle katsomaan oma tekeminen valmentajan kännykällä kuvaamasta videosta sekä kuulemaan mikä meni väärin ja mikä oikein. 

Eilen kuulin uutisista, että HUS aloittaa työntekijäneuvottelut tavoitteena, antaa kenkää 1000 terveydenhuollon tekijälle ja saada aikaan 50 miljoonan euron säästöt. Sekin riipoo minua, sillä leikkaamalla YLEn budetista 10 prosenttia. saataisin samat säästöt ja terveydestämme huolehtivat saisivat pitää tärkeät työnsä. HUSin työntekijämäärä on 30 000 ja Ylen 3000. Kuinkahan paljon he kuluttavat yhteensä vuositasolla työaikaa siihen kuulumatottoman älylaitteen käyttöön?

Ei kommentteja: