Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 15. lokakuuta 2023

Elämän tähden ja Elämän tähden

Aikoinaan perustimme yhdistyksen Elämän tähden ry. Jo vuosikymmeniä sen tarkoitus on ollut kaiken elämän suojeleminen ja elämänlaadun parantaminen. Niin ihmisten, eläinten kuin kasvienkin, vaikka viime mainittua ei säännöissä erikseen mainitakaan. Säännöt eivät muutenkaan ole aivan mieleiset, sillä viranomaiset muokkasivat ne uuteen uskoon, kun haimme sääntömuutokselle Patentti- ja rekisterihallitukselta hyväksyntää. Mutta kyllä niistä tolkun on saanut vuodesta 1990. 

Joskus sen jälkeen löysin mielestäni nimivarkaat, sillä Pirkanmaan sairaanhoitopiiri oli ottanut käyttöön ja työrukkasekseen saman sanayhdistelmän. Googlaamalla he olisivat helposti löytäneet, että nimi on jo käytössä. Tietysti se olisi löytynyt yhdistysrekisteristä yhtä helposti. Mutta ei se meitä häiritse, kuten ei Elämän tähdet -henkilöstölehtikään. Ehkä olisin kuitenkin toivonut heidän kysyvän huomattuaan yhteyden, että sopiiko? 

Pirkanmaalaiset jakavat myös Elämän tähden tunnustuspalkintoa. Se on kuvanveistäjä Kimmo Pyykön suunnittelema ja toteuttama pronssinen reliefi, joka myönnetään jollekin taholle joka toinen vuosi. Sen on saanut muun muassa Sairaalaklovnit ry.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on myöntänyt mainitun tunnustuksen myös sosiaalineuvos Maarit Tammistolle, joka tunnetaan erityisesti vapaaehtoistoiminnan kehittäjänä ja tamperelaisen Mummon Kammarin perustajana.

Jos muistan oikein, meidät on palkittu kerran yhtä aikaakin Vuoden vapaaehtoistyöntekijöinä. Toinenkin yhteys tai aasinsilta löytyy, sillä Mummon Kammari -toiminnan innoittajana pidetään perustamaani, Suomen ensimmäistä päihdetyön päiväkeskusta.

Kun yhdistyksemme nimen sanojen järjestyksen muuttaa ainoalla mahdollisella tavalla, muuttuu tarkoituskin täysin. Syntyy esimerkiksi "Tähden elämän" kaari. Sen kehitys on monivaiheinen tapahtumaketju, jonka aikana tähti käy miljoonien tai miljardien vuosien aikana läpi eri kehitysvaiheita säteillen valoa ja lämpöä. Lopulta tähti joko tuhoutuu näkyvästi tai aloittaa hiljaisen viilentymisen. Kehityskaaren pituuden takia sitä on mahdotonta tutkia tarkkailemalla yksittäistä tähteä; sen sijaan on tarkasteltava useita tähtiä kehityksensä eri vaiheissa.

Juuri ennen Päiviksen syntymäpäivää tarttui korukaupasta haaviini myös Krista Siegfridsin Elämäntähti:

"Joskus en näe, kuinka turvaasi loistat,
pilvien takaakin pelkoni poistat
Tiedän sen silti, jos toviksi lähdet,
kanssamme tuikkivat tuhannet tähdet."

Elämäntähti on syntynyt yhteistyössä laulaja Krista Siegfridsin ja Ronald McDonald Lastentalosäätiön kanssa. Siroista tähtikoruista koostuva Elämäntähti-korusarja on Kristan suunnittelema ja sen avulla tuemme Ronald McDonald Talon toimintaa. Tähti merkitsee Kristalle toivoa ja sitä, että elämä kantaa vaikeuksien läpi. Jokaisessa sarjan korussa on yksi tähti, mutta riipukseen voit kerätä niitä myös useamman merkitsemään lapsiasi, sisaruksiasi tai muita sinulle tärkeitä ihmisiä tai asioita. Korun tähdissä sinulle rakkaat ovat aina lähellä sydäntäsi.

Ei kommentteja: