Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 13. heinäkuuta 2023

Aasinsiltoja

Uskonnolliselta vakaumukseltaan Biden on katolilainen. Hän on Yhdysvaltain historian toinen katolilainen presidentti John F. Kennedyn rinnalla. Jo varapresidenttinä toimiessaan Biden osallistui viikoittain messuun Washingtonin Pyhän kolminaisuuden katolisessa kirkossa.

Presidentiksi noustuaan Biden on edelleen osallistunut useasti messuun Washingtonissa. Osa katolisista piispoista on ilmaissut tyytymättömyytensä Bideniin mm. tämän aborttimyönteisten mielipiteiden takia ja ehdottanut, ettei Bidenia päästettäisi enää ehtoolliselle. Pyhän kolminaisuuden katolinen kirkko kuitenkin tiedotti kesäkuussa 2021, ettei se aio evätä ehtoollista Bidenilta sanoen, ettei ehtoollinen ole "palkinto täydellisille, vaan voimakas lääke ja ravinto heikoille". Lokakuussa 2021 Biden kertoi paavi Franciscuksen kutsuneen häntä hyväksi katolilaiseksi ja sanoneen, että hänen tulisi jatkaa ehtoollisella käymistä.

Vastaavasti meidän presidenttimme Sauli Niinistö muistaa lapsuudestaan joulukirkot, ja niistä tuulessa ja tuiskussa lumen keskellä tarvotun matkan. Mieleen on painunut myös se, että kirkkoon saavuttiin aina viime tingassa, eikä istumaan enää mahtunut.

Niinistö kertoo haastattelussa, että seisominen oli pienille lapsille raskasta, eikä alttarillekaan nähnyt kunnolla seuratakseen, mitä siellä tapahtui.

Niinistö kävi sisarustensa kanssa myös pyhäkoulua, jossa lapset saivat pyhäkoulukirjaansa omenamerkin aina, kun olivat paikalla. Saulin puu ei kuitenkaan tullut aivan täyteen. Nykyisin presidenttiä harmittaa se, ettei kirja ole enää tallessa. 

Niinistön kerrotaan todenneen haastattelussa, että kirkon jäsenyys on ollut hänelle aina itsestäänselvyys. Kristinusko merkitsee hänelle paitsi uskontoa, myös laajaa eettistä pohjaa ajattelulle. Presidentti luonnehtii Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa tutuksi ja turvalliseksi rakenteeksi, johon on luontevaa kuulua.

Jos rakentelen aasinsiltoja jenkkipressaan, niin on niitä Niinistöönkin, sillä hän oli vieraana Kaikkien aikojen juhlissamme, kun Päivis ja minut vihittiin Tuusulan Mutterimajalla. 

Yhdysvaltain presidenttejä on useampiakin käynyt Suomesta. Biden taitaa olla täällä ensi kertaa presidenttinä, mutta muistelen hänen käyneen Suomessa ollessaan Barak Obaman varamies eli -presidentti. Mutta ensimmäisen kerran ylipäätään jenkkipressa on täällä nyt nimenomaan Suomen vuoksi. Aiemmin he ovat tavanneet Suomessa etupäässä muita merkkihenkilöitä. Luulen kyllä, ettei Biden olisi maassamme vuoksemme vieläkään ellemme olisi hakeneet Naton jäsenyyttä.

Ensimmäinen kotimaassani vieraillut Yhdysvaltain presidentti oli Gerald Ford. Kansan suusta siepattu historia tai tarina kertoo, että mukana ollut hänen poikansa halusi nähdä vain yhden paikan. Muistan mustat autot ja turvamiehet Ravintola Kaiffarin edessä Hyrylässä, jonka omistaja Kaj Mannerheimo oli valtakuntamme huippuja muun muassa tiskijukkana. Monan ja Kaiffarin lapset ovat olleet osin tai täysinkin samoilla aloilla kuin vanhempansa. Valokuvausta, taidetta, musiikkia ja ravintolabisnestä. Monan ottama blogikuva Irwinistä ja minusta on Tuusulan Rantatieltä, Mannerheimojen nuorimman Kamu-pojan huoneesta hieman "Rentun ruusun" jälkeen. 

Kaiffari tai oikeastaan koko perhe ovat olleet ystäviäni, jotka eivät jättäneet minua pulaan silloinkaan, kun minulla meni huonosti. Eräänkin kerran heräsin aamulla Keravalla heidän omakotitalonsa uima-altaan reunalta. Mona tai Kaiffari otti myös rippikuvani melkein 60 vuotta aiemmin. Olipa meillä (Kaiffari, Ripa ja minä) yhteinen ravintolakin Las Palmasissa. Niin huonosti se menestyi, että missään enkä koskaan ole syönyt niin kalliita lounaita.

Ei kommentteja: